„От 22 години работя в радиото и винаги съм подхождала към всеки случай отговорно, със старанието да съм обективна. През юли миналата година Ели Божинова ме потърси чрез страницата на „Законът и Темида“ във фейсбук и взе да ми обяснява случая на сина си – как прокуратурата не си е свършила работата, дознателят прикривал доказателства, автоекспертите не взели под внимание трети участник в ПТП-то и т.н. В продължение на 2 месеца ме засипваше с имейли с такова съдържание и буквално ме притискаше да й уредя среща с главния прокурор или някой друг „мой човек“. Когато сериозно започнах да работя по този казус, се оказа, че Божинова е широко известна на всички нива – тя 5 години буквално е засипвала прокуратурата с жалби, молби и сигнали за „нередности“ по делото срещу сина й Венцислав Божинов. Аз се опитах по мои пътища да доразследвам. Разговарях с дознателя, с прокурори, с автоексперти, с адвоката по делото, и накрая – с бащата на убитото момиче – Цветан Цветанов, който ми сподели, че семейството му е системно тормозено от Божинова през всичките пет години от смъртта на дъщеря му.
13-03-08-07696_1Въпреки това, аз бях обещала да й дам думата – да изрази нейните аргументи в ефир, като положих усилия да поканя представител на ВКП или Главна прокуратура, които да й отговорят. Написах имейл до пиара на ВКП Николай Марков да ми помогне с магистрат, който да вземе отношение по темата в ефир. Той от своя страна помолил прокурор Румяна Арнаудова от Главна прокуратура, но тя отказа да дойде в предаването с мотива, че имала служебно пътуване и забележката, че познава случая, защото Божинова „не е спирала да пише“.
Очевидно от прокуратурата не желаеха среща с моята гостенка и недвусмислено ми подсказваха защо. Прокурор Арнаудова ми изпрати подробен отчет за движението на делото на сина на Божинова, от който ясно личеше, че е имало чуваемост по изясняването на случая. Сигурно заради това, отказаха да дойдат в студиото.

След предаването Божинова първо нападна адвокат Красимира Янева Очевидно защото, освен че мнението й съвпадаше със становището на Главна прокуратура, тя изрази съмнението, че Ели Божинова, като служител на Пробационна служба – Никопол, и нейният съпруг – служител на Пътна полиция, са въздействали върху предварителното разследване във връзка с ПТП-то и вината на сина им. Адвокат Ннева също така открехна въпроса и към едно основателно предположение – че жалбите на Божинова за възобновяване на делото целят синът й да бъде освободен от регресния иск на застрахователя във връзка с изплащането на застрахователното обезщетение на родителите на загиналото момиче. С други думи – наяве излезе предполагаемата причина Божинова да залива различните съдебни инстанции с жалби – че семейството не иска да плати иска от 200 хиляди.

Особено ме нарани тона, с който Божинова се обърна към мен: „Ще разбереш, че аз съм Ели Божинова от Белене!“,“Аз съм те проучила тебе, ти си вярващ човек и си близка с Цацаров и ако искаш можеш да ми уредиш среща!“, ми каза тя със заплашителен тон, като тропаше с ръка по една стъклена маса в кафенето пред първо студио на БНР.

Два дни след предаването тя почна да пише на страницата на „Законът и Темида“ колко съм неетична, как съм я подвела, че съм платен журналист, че изхарчила 70 лева за гориво, за да дойде в радиото, и т.н. Реших, че на свой ред, аз трябва да се ожаля като оклеветена. С разпореждане на ВКП е пратено сигнално съобщение за скандала в радиото до Окръжна прокуратура – Плевен и оттам – препратено в Районна прокуратура гр. Левски за проверка по случая. Тогава Божинова почва да тероризира по телефона моя пряк ръководител.

Звънеше десетки пъти на ден на секретарките на директорите в БНР да се жалва от мен. В моята дългогодишна практика не съм имала такъв случай на агресия! При това от човек, на когото се опитах да помогна. Смятам да заведа наказателно дело срещу тази жена, която накърни не само моята професионална чест, но и имиджа на институцията, в която работя. Адвокатът на предаването Пламен Димитров вече е изпратил сигнал до главния директор на ГД „Изпълнение на наказанията“ – главен комисар Митко Димитров, че неговата служителка от Пробационната служба Ели Божинова поддържа контакти с криминално проявени лица като Венцислав АнгеловЧикагото“, каза пред наш репортер набедената в куп „грехове“ журналистка.

[spider_facebook id=“1″]

Жълто шоу | стр. 16 |