Стигна ли дъното малкия бизнес заради КОВИД 19 ?

ПОСЛЕДСТВИЯТА ЗА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС ОТ КОВИД 19
интервю с Магдалена Георгиева – собственик на Lina atelier
 От известно време работя с Магдалена. Тя и колежката й Лора,  правят костюми и реквизит за кинематографичните ми фотосесии. До сега избягвах темата за вируса, но емоциите идват в повече, а и е честно повече хора да разберат истината от наложените мерки.
Този път снимките в статията ще бъдат от реализирани мой фотосесии с реквизит направен от нея.
С какво точно се занимаваш и от колко време ?
Развивам собствен бизнес вече от седем години. Започнахме от нулата и с много работа, лишения и упоритост създадохме печелившо студио. Занимавам се с изработката на украса и декорация за поводи – сватби, кръщенета и партита. Обожавам тази работа, защото е голяма привилегия семействата да те изберат, за да бъдеш част от най – специалните и ценните им моменти.
_DSC0145
Стигаха ли Ви  доходите от бизнеса – на теб и мъжът ти, защото той също продава детски играчки онлайн,  за спокойно отглеждане на двете деца ?
Да. След около три години от стартирането, бизнеса вече беше достатъчно разработен и печеливш. Не сме били богати, но живеехме съвсем нормално без да се лишаваме от нищо, нито ние, нито децата ни.
Кога нещата започнаха да се влошават ?
Тази година сезонът започна отлично – много нови и много стари клиенти се обърнаха към нас за предстоящите им тазгодишни празници. Много ранни поръчки и много заявки за следващите месеци.
Кога нещата се влошиха? – в момента в който наложиха карантинните мерки в страната. Нещата не се влошиха – всичко пропадна. Поръчките бяха отказани и съвсем нормално, всичкият ни доход отиде на нула. Всички заготовки, цялата подготовка за посрещне на работата се превърна в една голяма загуба.
_DSC0155
Как мислиш, че ще свърши тази история с вируса – ще остави бледа следа или траен белег за Вашия бизнес ?
Все още не мога да отговоря. Много искам да кажа, че ще се възстановим след удара, но след четири месеца не мога да дам толкова оптимистичен отговор. Никога не съм била толкова обезверена, ситуацията няма аналог. Намираме се в положение, в което нищо не зависи от упорит труд и работа.
Претърпяхме ужасни загуби, натрупахме дългове, които нямам идея как ще погасяваме.
Разкажи малко за новото начинание с кинематографичните фотосесии. Понеже от скоро творим заедно и мога да кажа, че споделям яростта от ситуацията в момента. Зарадвахме се към интереса и реализираните проекти, а сега съм принуден да работя в магазин за алкохол и цигари.
Това е един прекрасен нов проект. Много свеж, много различен. Нещо което в България все още не се прави и съм много горда, че първи се заехме за отварянето на една нова ниша. Да видиш как целия ти труд потъва – гняв, е слаба дума да го опишеш. Чувстваш се излъган, предаден… Да сложиш част от себе си, а накрая да видиш всичко, може би безвъзвратно съсипано, защото нямаш възможност за работа и развитие.
_DSC0025
Ти правеше реквизита за сесиите. Как се чувстваше в това амплоа ?
Страхотно! Винаги съм носила изкуството и творчеството в себе си. Това беше един съвсем нов начин на изразяване и много ми хареса, бях направо запленена от всяка следваща сесия.
_DSC0068 (1)
А кандидатствахте ли за държавен заем в подкрепа на бизнеса ? 
Не, не сме. Казаха, че не отговаряме на никакви критерии за помощ. По новините говорят едно пред обществото, в банката съвсем друго. Докато говореха, че ще подпомогнат бизнесите с намалени приходи, накрая се оказа, че фирмата трябва да е прекратила дейност, но за фирмите със служители това няма как да стане.
Оказа се, че и като физически лица, като родители на две деца без доход, отново не отговаряме на критериите за помощ. А как да живеем и храним децата си, като ни оставиха без работа ?! Никой не може да отговори..
Знаеш ли кое най-много ме вбесява – ние сме работещи хора, никога не сме чакали на някого…
IMG_3130
Това е отвратително.. За финал ще те питам –  какво ще правиш ти, за да изхранваш семейството си – ще започнеш работа или?
Не знам какво ще правя… За сега няма да започвам работа. В момента имам един минимум от поръчки,  които поне покриват разходите ни до някъде, а по добре платена работа за Благоевград така или иначе няма.
Като в параграф двайсет и втори сме.
Единственото, което в момента виждам като алтернатива е да търся начин да изнеса бизнеса си в чужбина, защото няма от къде да чакам подкрепа..
IMG_3160
Благодаря на Магдалена Георгиева за смелостта да говори открито за проблеми, които засягат всички ни. Моето мнение, е че трябва да поддържаме хигиена, независимо дали има или няма вируси и да не се страхуваме от всички зловещи новинарски емисии, с които ни засипват. 
IMG_8832
Ако не живеем сега, то кога ?
Автор: текст и снимки: Костадин Петков
/ Mestano photography/