Сега четете
Разпространението убива „Стършел”

Разпространението убива „Стършел”

Михаил Вешим в редакцията на в. Стършел. сн. Андрей Велчев, Любословие
Михаил Вешим в редакцията на в. Стършел.
сн. Андрей Велчев, Любословие

Ако един стършел се качи на перваза на парламента и заяви, че ще скочи, дали ще докарат пожарната да го спасява? А телевизии да го заснемат? Дали ще го интервюират в сутрешни блокове и вечерни емисии?

Ще го защити ли дежурната човеколюбка Мая Манолова, ще се застъпи ли за него в пленарната зала опозиционната ораторка Нинова или Верния (на Бойко) Тома, депутат от управляващото мнозинство? – пита риторично Михаил Вешим в „Стършел“:

Стършелите нямат камиони, че да преградят магистрала или граничен пункт, шепа са, за да затворят „Орлов мост”, а ако опънат палатка пред президентството, едва ли някой ще я забележи. И да облекат фанелки „Системата (на разпространение) ни убива!”, най-много да предизвикат иронични усмивки: „И вас ли…”

Не само нас

И други печатни издания ще убие хаосът в разпространението. По-малките, независимите, самостоятелните – тези, зад които не стоят партийни или бизнес-интереси издания, които не са бухалки или жълти парцали.

Изглежда това е била целта на занятието. А – и да се врътнат едни пари. Едни милиони да излязат от джоба на държавата и да влязат в частния.

Това се разбира от последния ход на „Български пощи”, държавната институция, която от 1-ви март уж щеше да разпространява печата до всяка точка в страната, за да гарантира свободата на словото. Само за седмица пощите разбраха, че няма да се справят и вече обявиха конкурс за подизпълнител – на частна фирма за 4 години ще бъдат дадени 60 млн. лева от държавата, за да организира продажбата на печатните издания.

Очертава се бъдещата картинка:

Вижте и

Държавата чрез конкурса на „Български пощи” ще дотира въпросния Кой с по 15 млн. на година, за да продава вестници и списания. А по-нататък може да му откупи и „Лафките” – защо павилионите да стоят затворени на най-атрактивните за продажба места в градовете…

И в крайна сметка Кой ще е продължи да си е монополист на печатния пазар, вече обезпечен с 60 млн. за 4 години. И ще продължи да налага своите издания, а другите – да умират!

Ето това е схемата, която започнаха да ни прилагат още в края на октомври миналата година с изказването на премиера Бойко Борисов,че държавата, чрез „Български пощи“, ще поеме разпространението на печата, за да се гарантира свободата на словото.

Реален или измислен беше фалитът на „Лафка“ и кой ще я замени – дали няма да е същият играч под ново име? На практика на пазара няма други играчи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре