Сега четете
Най-важните активи за компаниите на XXI век са работниците на умствения труд

Най-важните активи за компаниите на XXI век са работниците на умствения труд

maxresdefaultНа днешния ден можем да си спомним за Питър Дракър, американският теоретик на мениджмънта. Той е починал на 11 ноември 2005 година в Клеърмонт, щата Калифорния.
Питър Фърдинанд Дракър (Peter Ferdinand Drucker) е специалист и автор на книги по теория на управлението и бизнес мениджмънта. Автор е на 39 книги, издадени на над 50 езика, някои от тях и на български.

Неговите книги и научно-популярни статии, на които е автор, изследват по какъв начин хората се организират в бизнес корпорациите, правителствения сектор и нестопанските сдружения в обществото. Той е един от най-известните и най-широко влиятелни мислители в областта на научния мениджмънт. Неговите литературни произведения предричат голяма част от най-важните социално-икономически събития от края на ХХ век, включително широката приватизация и децентрализация, възходът на Япония като световна икономическа сила, решаващото значение на маркетинга в икономиката, както и възникването на информационно общество и нуждата от обучение и усъвършенстване през целия живот.

През 1959 г. Дракър въвежда понятието „работник на умствения труд“. Той смята, че най-значимият и действителност уникален принос на мениджмънта през XX век е петдесеткратното увеличение на производителността на работниците на ръчния труд. Аналогично, най-важният принос, който мениджмънтът трябва да регистрира през XXI век е увеличаването на продуктивността на работниците на умствения труд. Ако според него най-ценните активи за една компания през XX век са производствените ѝ съоръжения, то най-важните активи за компаниите на XXI век – били те в сферата на бизнеса или в друга сфера, ще бъдат работниците на умствения труд и тяхната продуктивност.

Питър Дракър, чието име всъщност е Петер Друкер, е роден във Виена в семейството на адвокат. След загубата на Австро-Унгария в Първата световна война, безработицата го принуждава да замине за Германия, където работи в банковия сектор, а после и като журналист. В Германия защитава и докторат по международно право. През 1933 г. се вижда принуден да напусне Германия, заради нацистите, и след четири години прекарани в Англия, Дракър се установява завинаги в САЩ, където става бизнес консултант и автор на свободна практика на бизнес литература. През 1943 г. получава американско гражданство. Особено влияние над Дракър оказват срещите в младите му години с австрийския икономист Йозеф Шумпетер и с британския икономист Джон Мейнард Кейнс.

В 1934 г. в Кембридж, Англия, Дракър присъства на лекция на Кейнс, за която той после пише: „Аз изведнъж осъзнах, че Кейнс и всички блестящи студенти по икономика в залата се интересуваха от поведението на стоките, докато аз се интересувах от поведението на хората.“

След четири години прекарани в Англия, със съпругата си се установяват за постоянно в САЩ в 1937 година. Там Дракър първоначално работи за група британски банки и застрахователни компании, а по-късно като консултант по мениджмънт на някои от най-големите компании в страната, както и на водещи чуждестранни фирми. Писател е на свободна практика на бизнес литература. През 1943 г. Дракър получава американско гражданство.

Оттогава датира и забележителната кариера на Дракър като преподавател – първо като професор по политика и философия във „Вашингтон колидж“, а от 1950 до 1971 г. е професор по мениджмънт в Бизнес факултета на Университета в Ню Йорк. От 1971 г. до смъртта си е почетен професор по социални науки  в „Клеърмонт колидж“ в  Калифорния.

Вижте и

Кариерата на Питър Дракър в сферата на научния мениджмънт започва през 1942 г. когато неговите записки за политиката и обществото правят впечатление на ръководството на „Дженеръл Мотърс“ – най-големият автомобилен гигант в света за онова време, и той получава достъп до вътрешното функциониране на компанията. Той споделя впечатленията си от начина на работа във фирмата с Доналдсън Браун – ръководител на административния контрол в „Дженеръл Мотърс“. През 1943 г. Браун кани Дракър да проведе одит в корпорацията и така за две години работа, той представя социално-научен анализ на фирмата. В рамките на този анализ той присъства на всяко събрание на ръководството на компанията, интервюира служителите, анализира производството и вземането на решения.

В резултат на направения анализ Дракър публикува книгата „Концепция за корпорацията“ (1946 г.). Книгата впечатлява публиката в корпоративните среди и това довежда до множество нови статии, книги, както и консултантски ангажименти на Дракър.Книгите, които Дракър пише, биват разделят на три периода. Книги по икономическа теория, сред които „Краят на икономическия човек“ (1939 г.), „Бъдещето на индустриалния човек“ (1942 г.) и „Концепция за корпорацията“ (1946 г.).

Книги по мениджмънт, сред които „Практика на мениджмънта“ (1954 г.), „Мениджмънт за резултати“ (1964 г.), „Ефективният ръководител“ (1966 г.) и „Мениджмънт – задачи, отговорности, практики“ (1974 г.).
Книги по философия, сред които „Невидимата революция“ (1976 г.), „Новаторство и предприемачество“ (1985 г.), „Новите реалности“ (1989 г.) и „Управление във време на големи промени“ (1995 г.).

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре