Сега четете
Талантът е от значение, но той трябва да се подхранва с постоянен поток от знания

Талантът е от значение, но той трябва да се подхранва с постоянен поток от знания

Virginia-Y-interview00 (24)Ако сте забелязали работата на Virginia Y (Вергиния Янчева), не може да сте останали равнодушни. Снимките и работата й най-вероятно ще ви оставят впечатлението, че гледате кадри от световно известен фотограф и екипът му. Перфекционизъм, ясни послания и разпознаваем стил са нещата, които ще забележите. И това е резултат от много обучения и живот, посветен на фотографията. Но и огромна доза талант. Вержи, както я наричат приятелите й, се занимава с фотография от 2007 г. Завършва средно образование в НСOУ София със специалност „Аудиовизия“. Продължава с бакалавърска степен по „Визуални изкуства със специализация фотография“ и магистратура „Фотографско изкуство“ в НБУ. Какво ни разказа тя за професията си, разберете само тук!

 

Как се става добър фотограф?

С постояннство и решителност – ако трябва да ти отговоря с две думи.
Много хора смятат, че талантът е достатъчен, но той трябва да се подхранва с постоянен поток от знания. А в днешно време има много, много начини да се достигне до невероятни учители и източници. Например чрез курсове, уъркшопи, онлайн обучения. Достатъчно e просто човек да е истински любопитен и да има истинско желание да е добър в работата си, да се развива и да се предизвиква.
На кои твои колеги се възхищаваш?
Тук мога да напиша адски дълъг списък с имена! J
Има изключителни фотографи, на които ужасно много се възхищавам! Изключително щастлива съм и съм голяма късметлийка, че познавам лично повечето хора от този списък благодарение на The Fashion Photography Podcast, който правим заедно с Георги Жеков от около 5 години. Наистина влагаме огромен труд в подкаста, но благодарение на него имаме възможността да се докосваме до тези хора от първо лице, а и да дадем възможност на нашите слушатели да станат част от техния свят. Подкастът е достъпен навсякъде благодарение на новите технологии, а най-страхотната част е, че е напълно безплатен. Вече имаме над 320 записани подкаста с едни от най-известните имена в нашия бранш от цял свят.

 

Нужно ли е вдъхновение, за да се получават добри кадри и къде го намираш?

Нужно е вдъхновение за всичко! И всичко може да доведе до вдъхновението.
Достатъчно е просто човек да не попада във водовъртежа на ежедневието и вдъхновението ще го връхлита постоянно. Аз самата полагам големи усилия да излизам постоянно от зоната си на комфорт. Обичам и да се срещам с нови и вълнуващи хора.

Например, напоследък често ходя на stand-up comedy, хората там са просто прекрасни и е адски зареждащо да си в такова обкръжение.
Старая се да се срещам с нови хора, навлизащи в моята сфера, да помагам с каквото и когато мога със семинари и уъркшопи и така да им помагам да се вдъхновяват и да се развиват.
А мен самата честно казано ме вдъхновява всичко ново и различно. Може би затова напоследък съм склонна да се забърквам във все по-нови и нестандартни ситуации и проекти J

Кога се чувстваш удовлетворена от работата си?

Когато клиентът оцени всички усилия на екипа и добавената стойност, която му даваме.
Когато видя красив и смислен краен резултат и усмивките по лицата на всички замесени.
Когато виждам как идеите за нови проекти започват да валят веднага щом завършим последния.
Това за мен са знаци, че всички ние вършим именно това, което обичаме и искаме и го правим с голяма любов.

 

Колко е важно образованието във вашата сфера?

Образованието в днешно време има много лица и форми и е важно за абсолютно всяка сфера. Не е задължително обаче да е придобито в класна стая или в учебна зала. В онлайн пространството вече има много качествени курсове, уъркшопи и семинари на теми, които няма как да влязат във формалното образование в училища и университети, защото скоростта на технологиите ни позволява това да се случва с темпото, което интернет ни предоставя.
Със сигурност в 21-ви век образованието се крие по-скоро в желанието и стремежа за самоусъвършенстване и прогрес. Което както казах и по-горе – може да стане по много начини.
А в днешно време никой няма извинение за липсата на знания, защото е пълно с брилянтни безплатни и платени ресурси, които просто трябва да потърсиш.

 

Ти самата как разбра, че искаш да се занимаваш с фотография?

За щастие го разбрах много рано в живота си, но въпреки това бих казала, че ми отне доста дълго. Започнах с рисуването, което ми даде доста стабилна основа, защото се занимавах с графика, което по подразбиране значи, че трябва да наблюдаваш, изследваш и разбираш светлината. А това е от невероятно значение във фотографията, разбира се.
Как разбрах… е мнооого дълъг разказ с много неочаквани завои по пътя, но най-важната част от това пътуване за мен е, че се озовах точно там където е трябвало и където дълбоко в себе си винаги съм искала. Може би ще разкажа цялата история някой път в канала ми в  YouTube 😊

Част от снимките не Вержи:

Virginia Y (28) Virginia Y (27) Virginia Y (26) Virginia Y (22) Virginia Y (23) Virginia Y (24) Virginia Y (25) Virginia Y (20) Virginia Y (21) Virginia Y (19) Virginia Y (18) Virginia Y (17) Virginia Y (16) Virginia Y (15) Virginia Y (14) Virginia Y (13) Virginia Y (11) Virginia Y (12) Virginia Y (5) Virginia Y (7) Virginia Y (4) Virginia Y (3) Virginia Y (2) Virginia Y (1) Virginia Y (8) Virginia Y (9) Virginia Y (10)

Ако трябва да дадеш съвет на някой, който прохожда в професията какъв ще е той? От къде да започне и как да структурира успеха си?

Непрекъснато даваме съвети в подкаста, отговаряме на въпроси и се стараем да помагаме, така че това ще е първото ми предложение – да разгледа епизодите до сега. Разисквали сме доста теми като как да работим с модни агенции, как да поддържаме портфолиото си на ниво, как да си намерим мечтания клиент и т.н.

Дори съвсем скоро ни предстои и едно събитие в София на тема „Как да се справяме с проблеми преди и по време на фотосесията“. Можете да видите повече информация тук: https://www.facebook.com/events/2463553650408120/
Колкото до структурирането на успеха – не знам дали е възможно честно казано.
Може би има неща, които някой може да предвиди, планира или за които да се надява, но понякога животът ни отвежда на неподозирани места. Хубавото е, че накрая те са възможно най-добрите за нас. Със сигурност мога да кажа на бъдещите колеги фотографи да опитват нови неща, да открият кой вид фотография им допада най-много и да следят новостите непрекъснато.

А какви са твоите бъдещи планове?

Да остана любопитна за всичко. Да продължа да давам знанията, които трупам всеки ден, било то чрез подкаста, чрез уъркшопи и семинари или влогът, които съм планирала да развия в скоро време. Но също така и да правя неща, които не съм правила никога преди и които биха ми били интересни. Накратко – планирам да ми е интересно 😊

Какъв съвет даваш най-често на себе си?

Да слушам по-често интуицията си J

Вижте и

Можете да научите повече за работата на Virginia Y тук:
http://vyancheva.com/portfolio/

Слушайте The Fashion Photography Podcast тук:

https://photographypodcast.net

Последвайте я в Instagram тук:

https://www.instagram.com/virginiay.photo/

Следете я и в YouTube тук:

https://www.youtube.com/channel/UC0vCuGgSMyMySR7t1IaX4ig

 

Интервю на Гергана Костадинова

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре