Сега четете
Габрово, Велинград и Варна са победителите в Националния конкурс „Община с най-добра маркетингова политика 2019“ на АБТТА

Габрово, Велинград и Варна са победителите в Националния конкурс „Община с най-добра маркетингова политика 2019“ на АБТТА

Казват, че птиците се броят наесен – тогава се прави анализ и за изминалия туристически сезон, който ще запомним с първия български град – столица на културата в Европа и с фалита на Томас Кук? Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции се превърна в туристическия барометър, който дава насоки и помага на триединството в туристическата сфера. Всяка година поставя жалоните, които бележат насоките в позитивното и устойчиво развитие на туристическия бранш, каквото направи и на тазгодишния си форум.

При изключителен интерес започна Седмата работна среща между бизнеса и местната власт в Конгресен център Пампорово. Въпреки предизборната офанзива представители на 15 общини от цяла България дойдоха да обменят опит и да покажат какво са постигнали, като станаха част от обсъждането как туризмът в България да стане по-успешен и печеливш.
Над 100 професионалисти обсъждаха в зала Родопи темата как България да стане още по-привлекателна и устойчиво развита туристическа дестинация. Срещата се провежда в края на турболентен туристически сезон, белязан от сътресения, но и от положителни резултати – отбеляза в приветствието си към присъстващите Даниела Стоева, председател на УС на АБТТА.
„Започнахме с предизвестен по-слаб туристически сезон по отношение на морския туризъм, но същевременно бяхме във фокуса на вниманието като Европейска столица на културата. Културният туризъм за поредна година бележи ръст в търсенето, като по мое експертно мнение достигна своя пик през тази година – резултатите ще са ясни през ноември, тъй като август и септември са най-силните месеци в тази сфера.Завършихме туристическия сезон с катастрофален в европейски мащаб фалит на емблематичния туроператор Томас Кук, като всичко това постави на дневен ред някои фундаментални въпроси по отношение на развитието ни като туристическа дестинация. Такива са: Правилна ли е държавната политика по отношение на туристическия продукт и националния маркетинг? Успяват ли да се справят местните администрации с изграждането на туристическа инфраструктура, която да обезпечи повишения туристопоток към дестинациите за културен туризъм? Удовлетворени ли сме от резултатите от Европейска столица на културата? Успяват ли туроператорите да адаптират продуктите си достатъчно креативно към бързопроменящите се потребности и мотиви за пътуване на съвременните туристи? Тези въпроси бяха тема на дискусия и се постарахме да формулираме конкретни изводи и препоръки за последващи действия, отнасящи се до трите стълба – държавна администрация, местна власт и туристическия бизнес“- заяви Даниела Стоева още в началото на срещата в зеленото сърце на България – Чепеларе.


Зам.кметът на Чепеларе Наталия Каварджиева представи региона и новите туристически атракции в него – многото атрактивни събития и туристически услуги през 4-те сезона, които подпомагат местния бизнес. Наблюдава се възход с 20% на реализираните нощувки в община Чепеларе и Пампорово след участието в национални и международни борси и форуми. Община Чепеларе инвестира средства в инфраструктура, в енергоспестяващо осветление, в реиновиране на улици, което позволи на общината да посрещне своята 55-годишнина с нови престижни състезания от световната купа, с успешен летен и зимен сезон, благодарение на умелото използване на природните дадености за развитието и промотирането на местния туристически продукт.
Сътрудничеството между обществения и частния сектор, като платформа за устойчиво туристическо развитие, стартира през 2013 година. Форумът се наложи като работещ инструмент за постигане на стратегическите цели на АБТТА и се превърна в ефективна формула за диалог между основните участници на туристическия пазар: общините, като основен фактор за изграждане на висококачествен регионален туристически продукт, туроператорите – създаващи и осигуряващи пазарната му реализация и академичната общност – изграждаща бъдещите професионалисти за туристическата индустрия. През изминалите 7 години форумът еволюира и въведе нови формати като панелни дискусии по най-важните теми, в които участваха представители на общинските администрации, научно-образователни институции, водещи бизнес професионалисти. Сред водещите проблеми бе споделената отговорност и добавената стойност на туристическия продукт, какво е нужно за едно модерно и устойчиво туристическо развитие на региона, дигитализацията и промяна на профила и желанията на съвременния турист… И още много теми, които бяха от полза за всички – за бизнеса, за студентите, за представителите на общините…
За трета година на официална церемония се връчиха отличията в Националния конкурс „Община с най-добра маркетингова политика 2019“, която се присъжда в три категории – голяма, средна и малка община. Наградите бяха присъдени на Габрово, Велинград и Варна, която печели приза за трета поредна година.

 

 

 

 

Вижте и

 

 

 

Колаборацията между туроператори, местния бизнес и представители на общините продължи на практически семинар и индивидуално договаряне при В2В срещи,а презентациите на общините показаха нагледно, че всяка от тях се стреми да представи местните забележителности и възможности за туризъм по един много по-атрактивен, професионален и увлекателен начин.
Текст и снимки Антоанета Титянова
http://bgbezgranici.com/

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре