Сега четете
Може ли да ви убие енергийната напитка?

Може ли да ви убие енергийната напитка?

Преди дни една скандална публикация за открити от майка мистериозни таблетки в натуралния сок на детето й намери широк отклик в социалните мрежи. Според някои предположения таблетките са оцветители и стабилизатори, но това е малко вероятно — никоя от съставките в соковете не се добавя в напитките под такава форма.

Скандалната случка провокира Lupa.bg да провери какво има в кенчето с популярните сред младите хора енергийни напитки. Почти половината от учениците в България на възраст между 14 и 18 години употребяват подобни стимулиращи напитки. А това не е толкова безобидно. Най-малкото кенчетата ободряващи напитки са с повишено съдържание на захар и кофеин, наред с цялата останала химия. Това е цената на „съживяването на тялото и ума”.

Заради широката им достъпност и масовата употреба здравословните вреди от енергийните напитки обикновено се неглижират. Но те може да причинят сериозни странични ефекти като превъзбуда, треперене, стомашно разстройство, световъртеж, болки в гърдите, припадъци, безсъние и сърдечносъдови атаки. Американската асоциация на педиатрите предупреждава, че консумацията им може да доведе до инсулт и дори внезапна смърт.

Затова не е странно, че Националната асоциация “Подход за семейството” настоява да се забрани продажбата на енергийни напитки на непълнолетни младежи. Същият въпрос стои на дневен ред и във Великобритания. Докато кабинетът там още се чуди дали да забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години, все повече британски търговски вериги забраняват продажбата им на тийнейджъри.

През октомври 2018 г. двама ученици от Враца бяха приети по спешност в болница в прединфарктно състояние. Според медиците най-вероятната причина за състоянието им е прекомерна употреба на енергийни напитки.

Миналата година тийнейджър в САЩ почина в час след консумация на енергийни напитки. Дейвис Крайп от Южна Каролина изпил едно кафе и две енергийни напитки за два часа и получил аритмия в училище. Преди инцидента 16-годишният ученик не е страдал от сърдечно заболяване. Неприятната случка даде повод на лекарите да припомнят, че голямото количество кофеин може да е фатално, особено за младите организми, и сложи край на десетилетния спор опасни ли са енергийните напитки.

Първата енергийна напитка се появява в първата година на миналия век. В продължение на близо 80 години на пазара излизат още няколко подобни продукта, но без особен търговски ефект. Положението рязко се променя през 80-те години, когато на сцената изгрява „Ред Бул”. Днес пазарът на енергийни напитки е бизнес за милиарди, насочен основно към мъжете в юношеска и зряла възраст.

Двете основни съставки на всички енергийни напитки — от най-евтините (0,59 лв. кенчето от 250 мл) до най-скъпите (2,40 лв. кенче от 250 мл) са захарта и кофеинът. Сред по-масово търгуваните на родния пазар енергийни напитки изключение прави един от популярните продукти, който не съдържа захар (и затова е обявен като Zero sugar), но пък той е наблъскан с изкуствени подсладители.

Една кутийка енергийна напитка от 250 мл обикновено съдържа 25-27 г захар (точно колкото в същото количество кока-кола) и 80 мг кофеин — горе-долу колкото в чаша обикновено кафе, макар че в него количеството на кофеина може да варира в по-широки граници. И двете съставки осигуряват краткотраен и бърз прилив на сили, но стават причина за понижени нива на енергията на тялото в дългосрочен план. Освен това натоварват и изтощават надбъбречните жлези, а голямото количество захар затормозява панкреаса — органът, който произвежда инсулин. Инсулинът разнася захарта от кръвта до клетките. Когато панкреасът се износи от твърде много захар, се появява диабет.

25 грама захар може и да не изглежда прекалено много, но това количество превишава препоръчвания дневен прием на прости захари. А човек рядко приема захар само от енергийни напитки. Освен захар някои от енергийните напитки съдържат и глюкозо-фруктозен сироп, който не е нищо друго, освен по-евтин вариант на обикновената захар. Само да напомним, че захарта е сред основните виновници за затлъстяването, а българските деца са в топ 4 по наднормени килограми в Европа.

През 2017 г. Европейският парламент наложи вето на намеренията на Европейската комисия да позволи твърденията, че напитките със захар и енергийните напитки, съдържащи кофеин, имат тонизиращ ефект или увеличават концентрацията. В ЕС не е позволено изписването на подобни и други здравословни твърдения, освен ако не са подкрепени от сериозно научно изследване. Към мотивите за отхвърляне на спорното предложение евродепутати изтъкнаха, че подобно твърдение би довело до още по-голяма консумация на захар от деца и юноши, а те са най-голямата група потребители на подобни напитки. Същевременно Европарламентът призова страните членки да обмислят въвеждането на правила за маркетинга на напитки с високо съдържание на кофеин и на храни с добавен кофеин, предназначени за деца и подрастващи.

Прекалено много кофеин превъзбужда централната нервна система и може да повиши кръвното налягане и сърдечния пулс до опасни стойности. След консумацията на енергийни напитки сърдечните удари се увеличават с 6–7 в минута. Неслучайно на опаковките е изписано предупреждението, че напитката е с високо съдържание на кофеин и не е подходяща за деца, бременни жени и кърмачки.

Освен това кофеинът унищожава ценните витамини от В-групата, а те са необходими за произвеждането на енергия в тялото. Това е и причината всички енергийни напитки да се обогатяват допълнително с определени количества витамини от В групата — В2 (рибофлавин), В3 (ниацин), В5 (пантотенат), В6 (пиридоксин) и В12 (кобаламин).

Някои енергийни напитки съдържат по-малко количество захар, но за сметка на това са „обогатени” с изкуствени подсладители като аспартам (Е951), сукралоза (Е955) и ацесулфам-К(Е950). За вредите от синтетичните подсладители са изписани тонове мастило. Сукралозата например се причислява към хлоровъглеводородите, каквито са и доста пестициди. Преди да открият подслаждащия ефект на това вещество, то е било проектирано точно за такива цели — да допълни и без друго огромния списък с химически средства за селското стопанство.

Обичайни съставки на енергийните напитки са веществата таурин, D-глюкуроно-гама-лактон, инозитол, карнитин, креатин и др.

Съставката таурин е задължителна в енергийните напитки. Името й идва от латинското Taurus, което означава Телец (първоначално веществото е изолирано от жлъчка на вол). Тази връзка е станала причина за възникването на популярната, но невярна представа, че веществото се добива от урината и половите органи на бикове (но преди сто години може да е било и така). Най-вероятно тази абсурдна история е измислена от някой, който има зъб на веганите. Истината е, че тауринът се произвежда синтетично от фармацевтичните компании.

Веществото е естествена съставка на храната и е нормален метаболит на обмяната на веществата в организма. Често се описва като аминокиселина, но е различен по химичен състав от тях. Тауринът изпълнява най-различни функции в тялото. Има редица интересни приложения в културизма и силовите спортове — играе ролята на наподобяващ инсулина агент, което означава, че може да ускори метаболизма на глюкозата и аминокиселините. Много често се използва комбинация от таурин и креатин, защото по този начин се намалява умората в мускулите при напрегнати тренировки.

Карнитинът е вещество, което организмът ни сам синтезира. Той пренася молекулите на мастните киселини през мембраните на митохондриите към вътрешността им (т.нар. карнитинова совалка), където те се окисляват и разграждат с цел получаване на енергия.

Креатинът е друга добре позната във фитнес средите добавка, която човешкото тяло произвежда от аминокиселини в бъбреците и черния дроб.

Вижте и

В състава на енергийните напитки често влизат и други съставки, за част от които думата „безопасен” не е уместно да се използва:

  • Натриевият бензоат е широко използван консервант (E211). Известен е с това, че уврежда клетките, като стимулира формирането на свободни радикали. Освен че самият той е токсичен, в комбинация с витамин С образува канцерогенното вещество бензен. Единственото успокояващо е, че количеството на последния не е толкова голямо. В някои марки енергийни напитки присъства и друг консервант — сорбинова киселина (Е200).
  • Фенилаланинът е незаменима аминокиселина, но същевременно и невротоксин. Освобождава се при разграждането на популярния подсладител аспартам. Повишеното количество фенилаланин превъзбужда невроните в мозъка до степен на клетъчна смърт. Източникът на фенилаланин (т.е. аспартамът) задължително трябва се обозначава на етикетите на продуктите, които го съдържат.
  • Гуараната се извлича от семената на едноименното растение и съдържа няколко пъти повече кофеин, отколкото кафеените зърна. Надписът “екстракт от гуарана” е синоним на кофеин.
  • Жен-шен е друга важна съставка с тонизиращо действие. Заради способността си да снижава нивата на кортизол (потискащ инсулина хормон) в кръвния поток може да е опасен за хора с хипогликемия.
  • Ефедрата е алкалоид, който в малки дози ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане. Предозирането причинява инфаркти, инсулти и припадъци.
  • В-витамините са задължителна съставка на тонизиращите напитки. Обикновено осигуряват около 20-30% (понякога и повече) от дневните нужди на организма от тях. Добавят се, защото кофеинът унищожава част от тези полезни и необходими микронутриенти. Освен това те са необходими за усвояването на въглехидратите в организма (вкл. и захарта, която се съдържа в енергийните напитки).
  • Гинко билоба, въпреки мащабните рекламни послания от последните години, също може да провокира някои недотам приятни ефекти. Известни са крайно нежеланите взаимодействия на билката с някои категории лекарства като антидепресанти и разредители на кръвта.
  • В дългия списък с химични съставки фигурират и други химикали. Такива са напр. регулаторите на киселинността. Най-често използвани за тази цел са лимонената киселина (Е330), натриевите цитрати (Е331), магнезиевите (Е504) и натриевите карбонати (Е500).
  • Не на последно място — енергийните напитки се нуждаят от известни количества оцветители и ароматизанти (основно синтетични), за да изглеждат по-привлекателно и да са с по-приятен вкус. Синтетичните бои и аромати са не по-малко вредни от изкуствените подсладители. Типичен оцветител в енергийните напитки е обикновеният (Е150a) или амониевият карамел (Е150d).

Само по-внимателното вглеждане в етикета разкрива, че енергийните напитки съдържат и сол — половин грам в кенчето от 250 мл.

Парадоксално, но само най-евтините енергийни напитки предупреждават, че те не бива да се консумират съвместно с алкохол, както и при интензивни спортни дейности.

Масово в нощните клубове и местата, предпочитани от по-младата аудитория, алкохолът се консумира заедно с енергийни напитки. А това е сериозен проблем.

Алкохолът и съставките на напитките водят до усилване на ефектите им. Кофеинът е стимулант — неслучайно го наричат най-масовия легален наркотик, а алкохолът — депресант. Съвместният прием на субстанции с коренно различен механизъм на действие не е никак добра идея, а според лекарите това е категорично противопоказно. Смесени с алкохол енергийните напитки предизвикат нарушения в сърдечния ритъм, загуба на съзнание и проблеми в нормалното функциониране на бъбреците. Консумацията на този популярен коктейл вече е взела няколко жертви в европейските нощни клубове. И още по-лошо — стимулиращият ефект на енергийните напитки маскира токсичното действие на алкохола.

Съчетанието с употреба и на наркотични вещества крие още по-сериозни здравни рискове и обикновено води до най-близкото поделение на Спешна помощ.

Дали пък това не е причината някои енергийни напитки да носят наименования като Hell (ад) и Monster (чудовище)?

Luboslovie.bg по lupa.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре