Сега четете
Спряха излъчването на телевизия BiT

Спряха излъчването на телевизия BiT

Новият собственик Мирослав Янев иска BiT да промени профила си и да стане интерактивна телевизия.
Новият собственик Мирослав Янев иска BiT да промени профила си и да стане интерактивна телевизия.

Журналисти от телевизия изпратиха отворено писмо до до институциите и медиите, в което алармират за тежкото състояние на медията, след като тя беше продадена в началото да годината.

„В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш“, пишат от телевизията.

Ето и цялото писмо:

ДО

МЕДИИТЕ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ БОЙКО БОРИСОВ

ПРЕЗИДЕНТА НА Р БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ

ОМБУДСМАНА МАЯ МАНОЛОВА

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР СОТИР ЦАЦАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СЕМ СОФИЯ ВЛАДИМИРОВА

ИА „ГЛАВНА ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА“

ОТВОРЕНО ПИСМО

            Уважаеми Госпожи и Господа,

В телевизия Би Ай Ти трайно се настани тишината. Мълчанието в медиите обаче не е злато. Там, за разлика от старата поговорка, мълчанието означава липса на въздух, а всички знаем какви са последствията от това. Водени от убеждението, че ролята на журналистите е да търсят истината и да говорят, когато тишината буди подозрения, ние, екипът на телевизия Би Ай Ти, се обръщаме към институциите, медиите и обществото, за да запознаем всички с проблема, с който се сблъскваме. Той, за съжаление, не е само наш.

След продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик спря всички предавания с презумпцията, че предстоят промени и нова програмна схема. Много от служителите бяха освободени. До миналата седмица в ефир се излъчваха единствено новините. Поради възникнал технически проблем вече и това не е възможно.

Вижте и

Информация липсва, собственикът е неоткриваем, а служителите не са получавали заплатите си за последните два месеца. Продължаваме да идваме на работа в един нефункциониращ и обезкървен нюзрум. От два дни дори достъпът ни до него е спрян. Създалата се ситуация провокира редица въпроси: коя пазарна логика налага подобен развой само няколко месеца след продажбата; защо не получаваме адекватна информация за случващото се; защо телевизия, купена за милиони, няма пари за заплати и спря да работи?

Всяка частна компания, разбира се, има свободата да избира как да се развива и дали да продължи да съществува. Важно е това да не става за сметка на служителите и на фона на нарушени трудово-правни отношения.

Настояваме за адекватни действия от страна на ръководството на телевизията и компетентните органи в държавата. Само така ще докажем, че България е страна-член на ЕС, а не територия от Третия свят. Само фактът, че четете това отворено писмо, означава, че и обществото, и медиите имат много дълъг път пред себе си, преди да се нарекат истински свободни.

 гр. София                                                                                                                                          С уважение,

15.08.2018 г.                                                                                                                                      Екипът на Би Ай Ти

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре