Сега четете
Лавина от гражданска подкрепа за журналиста Мария Чернева

Лавина от гражданска подкрепа за журналиста Мария Чернева

10888805_628482283922884_8328964072521326479_nДесетки граждански организации излязоха в петък с позиции в защита на журналиста от БНТ Мария Чернева, която преди два дни обяви, че ще напусне обществената телевизия в знак на несъгласие с решението на ръководството да ѝ бъде отнет по унизителен начин ресорът и да бъде отстранена от Обществения съвет на фонда за лечение на деца въз основа на злепоставящо я писмо от лидер на пациентска организация по повод работата ѝ в съвета. В петък в подкрепа на Мария Чернева се обявиха от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ),

Националната пациентска организация, Българския дарителски форум и още 24 граждански организации, като всички те настояват за обяснение от страна на обществената телевизия и изразяват възмущението си от начина, по който ръководството се е отнесло с журналистката. АЕЖ: Начинът, по който е отнет ресора, създава страх и автоцензура Според АЕЖ “начинът, по който е обявено временното отнемане на ресора може да създаде атмосфера на страх, както и съобразяване сред останалите редактори и репортери в програмата и да задейства познати механизми на автоцензура в програмното съдържание“. “Ето защо като обществен оператор БНТ дължи на своите зрители и на цялата общественост откритост и прозрачност по отношение на решенията си. Дълг на БНТ е да отстоява високи професионални и етични стандарти“, се казва в позиция на организацията.

Според АЕЖ отстраняването на Чернева поражда много въпроси, сред които: Защо ръководството на БНТ не се е запознало с гледната точка на Мария Чернева, преди публично да обяви решението да ѝ се отнеме ресор “Здравеопазване”? С оглед на запазване на доброто име на телевизията, не трябваше ли фактите първо да се изяснят между ръководството и служителя и след това да се обявява каквото и да било решение? Дейността като представител в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца в чужбина не е свързана с журналистическата работа. Какви професионални аргументи има ръководството на БНТ за своето решение и как те са свързани с работата на журналистката като здравен репортер?

Видно е, че дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина е натоварена с огромна отговорност, но и в нея се срещат множество интереси. Каква е стратегията на БНТ да гарантира, че нейният представител във Фонда и заместникът му ще отстояват единствено обществения интерес и най-добрия интерес на децата? 25 граждански организации настояват БНТ да преразгледа решението В писмо до БНТ 25 граждански организации, сред които Българския дарителски форум,

Националната мрежа за децата, Фондация “Работилница за граждански инициативи“, Обществения съвет на Фонд “Валя Крушкина“, пациентски и здравни организации, изразиха своето безпокойство от случилото се с журналиста Мария Чернева. Гражданските организации, подписали писмото до БНТ, са силно разтревожени, че ръководството на телевизията взема решение за временно отстраняване на Мария Чернева от ресора без да е взета под внимание нито нейната гледна точка, нито мнението на останалите членове на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, така че решението да почива на обективна информация.

Те настояват ръководството на БНТ да преразгледа своето решение. “В противен случай за нас това ще е знак, че действията ви са били продуктувани от мотиви, които нямат нищо общо с професионалните стандарти и отговорна позиция на представляваната от вас институция, като са били водени не от търсене на истината и институционален професионализъм, а от лично отношение и търсене на повод за разчистване на сметки с един неудобен за вас журналист“ , посочват те. “През последните повече от 10 години всеки един от нас е работил с Мария Чернева и е разчитал на нейния журналистически професионализъм, обективност, изострени сетива за социална справедливост, обществен интерес и здрав разум. Стотиците репортажи и документални филми на Мария, излъчени по Българската национална телевизия, ни помагаха да се борим за обществено значими каузи и за каузите на нуждаещите се хора в България“ , се казва в писмото.

Вижте и

Пациентска организация настоява за позиция от МЗ и СЕМ Писмо до БНТ в подкрепа на Чернева изпратиха и от Националната пациентска организация (НПО) – една от двете национално представителни организации. Освен до обществената телевизия писмото е адресирано и до здравния министър, председателя на СЕМ, директора на Фонда за лечение на деца и парламентарните комисии по здравеопазване и култура в Народното събрание. В писмото си Националната пациентска организация изразява своето недоумение от начина, по който е отстранена Мария Чернева от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца.

“Познаваме г-жа Чернева като уважаван журналист, доказал в своята дългогодишна практика висок професионализъм, безпристрастност и защита интересите на пациентите“ , се казва още в писмото. В своето писмо НПО настоява: Ръководството на Българска национална телевизия, като единствената обществена медия, издържаща се от данъците на българското общество, публично да обясни и представи мотивите и основанията за отстраняването на Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина, като се предостави възможност на Чернева публично да се защити.

Министърът на здравеопазването и ръководството на Фонда за лечение на деца публично да вземат отношение към тиражираните в общественото пространство основания за отстраняването на Мария Чернева от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Председателите на Комисия по културата и медиите и Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание да направят по създалия се казус изслушване на ръководството на Българска национална телевизия, респективно министъра на здравеопазването, в съответствие с ресора, в който работят. СЕМ да се произнесе по етичната и професионалната страна на казуса. “Със съжаление констатираме, че казусът с г-жа Мария Чернева не е просто трудово-правен спор, не е и толкова намеса в свободата на словото, а създава впечатление, че нечии твърдения могат да костват репутацията, кариерата и приноса на изявени общественици.“ , се казва още в отвореното писмо.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре