Сега четете
Застрашеният световен мир изисква отговорна и честна журналистика

Застрашеният световен мир изисква отговорна и честна журналистика

snejana_todorova_0_4817Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова е категорична, че е недопустимо доминиращите глобални медии да се използват не само за нагнетяване на международната ескалация, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия. Гьобелсовската пропаганда на сто пъти повторени лъжи, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата

По повод последното изостряне на обстановката в света и преките заплахи за световния мир председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова заяви следното пред сайта на СБЖ:

Няма разумен човек на планетата, който в последните седмици и дни да не е силно обезпокоен за съдбата на световния мир. Шокираща е лекотата и безотговорността, с която лидери на големи ядрени държави прибягват до употреба на военни удари в разрез с най-елементарните норми на международното право, въз основа на хипотетични и не доказани от независими разследвания обвинения към други държави. Подобна ескалация на международното напрежение не сме наблюдавали от десетилетия.

Съвсем нов елемент в цялата тази тревожна и изключително опасна обстановка е използването на медии и социални мрежи не само за нагнетяването й, но и като инструмент за производство на претекст за прибягване до санкции и военни действия.

В случая с ракетната атака на САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия, извършена на 14 април т.г. без санкция на Съвета за сигурност на ООН, трите нападащи държави обявиха, че предприемат акцията си като наказание заради употреба на химическо оръжие от сирийските правителствени сили в град Дума. Тази употреба бе поднесена пред света като неоспорим факт въз основа само на снимкови и видеоматериали, разпространени чрез соцални мрежи, без извършване на независимо международно разследване на мястото на предполагаемото събитие.

Тиражирана от големи световни медии, въпросната версия стига до масовата публика като еднозначно достоверна, без допускане на равностойно представяне на различна гледна точка и на факти, които сочат за възможно друго естество на събитията.

Подобна употреба на медиите видяхме и в непосредствено предшествалия сегашната криза около Сирия друг случай – с отравянето в британския град Солсбъри на бившия двоен агент Сергей Скрипал и на дъщеря му Юлия. Провъзгласеното от британските власти отново без извършено пълно и прозрачно разследване еднозначно обвинение, че зад този акт стои Русия, последвано и от антируски санкции, също се разпространи от доминиращите световни медии като единствена истина от последна инстанция, без равностойно отразяване на руската позиция.

Подобна открита манипулация на общественото съзнание е напълно неприемлива и напомня други зловещи епохи. Този тип Гьобелсовска пропаганда на сто пъти повторени лъжи и внушения, поднасяни като истина, е удар и по професията ни, и по интелигентността на човечеството, и по съдбата на планетата.

Вижте и

А днешните тежки изпитания за световния мир изискват друг тип поведение и на първо място висока отговорност – както от притежаващите огромна мощ световни лидери, така и от не по-малко мощната като сила на въздействие и модерни технологични средства медийна машина. За внасянето на повече разум и баланс в техните действия могат да допринесат отговорните и честни журналисти – онзи решаващ човешки фактор, без който нашата професия не може да съществува.

На наше, българско ниво, е добре всички да се вслушаме в държавническия, балансиран и задълбочен анализ на нажежената световна конфронтация, направен от президента Румен Радев при неговата лекция в УНСС на 16 април. Неговите предупреждения за рисковете, на които сега е изложен световния мир, би трябвало да са запалили тревожна червена лампичка пред професионалната и лична отговорност на всеки български журналист, на всеки български политик, на всеки български гражданин.

Уви, днес с нова сила за всички нас се изпълва и заветът на легендарния чешки журналист и антифашист Юлиус Фучик, отправен от него преди нацистите да го екзекутират преди 75 години: „Хора, обичах ви, бдете!”

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре