Сега четете
Симеон Василев: Светът не е изглеждал толкова разглобен от 2003-та насам

Симеон Василев: Светът не е изглеждал толкова разглобен от 2003-та насам

Simeon-VasilevСимеон Василев е български журналист, роден в Кърджали през 1061 г. Завършва немска езикова гимназия в гр. Хасково и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“където и работи по-късно. Специализира германистика в университета „Мартин Лутер“ в Германия ижурналистика в университета в Кардиф в Уелс. В БНТ е работил като международен редактор, зам.директор „Новини“ на Канал 1, програмен директор на Канал 1, политически коментатор, директор „Информация“ и кореспондент в Бон и Берлин.

Един от създателите на телевизия „Европа“. Автор е на предаването за международна политика „Световният гамбит“ и на документалните филми „Сигурност и сътрудничество“ (1994 г.), „Унгария-1994 г.“, „Германският избор“ (1998 г.), „Стената“ (1999 г.), „Денят 11 септември…“ (2002 г., „България в света на ООН-една дипломатическа хроника“ (2004 г.) и др. Има три книги – „Световният гамбит“ (2001 г.) и „Глобализираният абсурд“ (2003 г.),“Версия „Международна политика“(2005 г.). Поддържа авторска рубрика за международна политика във в. Банкер. Публикува в българския и международен печат.Бежанската вълна може отново да се отприщи и конфликтът Турция – Гърция, който засега е някъде високо в небето, може да стане актуален. За това предупреди в интервю за „Хоризонт“ журналистът Симеон Василев. В анализ на ситуацията в Сирия той изтъкна, че е умерен песимист, защото широката картина никак не е радостна:„Това не е само сирийското блато, в което са замесени големите сили, но и маса неща в Европа – историята със „Северен поток“ 2, поведението на европейските страни по случая „Скрипал“, напрежението между Турция и Гърция, това, което би могло (в най-развинтеното въображение) да се случи между Косово и Сърбия.

Тоест картината е изпълнена с много негативни новини, лошо настроение. Не си спомням от 2003 година насам светът да е изглеждал толкова разглобен“.„Сирийското блато доказва, че човечеството не е направило и крачка напред след Карибската криза насам – от 60-те години на миналия век“, подчерта Василев. Като основен глобален процес той открои борбата за надмощие:„Това не е онзи конфликт Изток – Запад, изпъстрен с идеология. Всичките коментари за т.нар. „Студена война“ – някой беше казал „ледена война“… Умерен оптимист съм, защото поне да се стигне до положение „Счупихме леда и замръзнахме“, пак ще е нещо добро за света“.Симеон Василев смята, че има четири сценария за Сирия. Първият от тях – дипломацията, не е ефективен, защото по думите му, „дипломатическият паркет е много хлъзгав“. Вторият сценарий: ограничени удари – би напомнил за миналогодишната акция с 59 ракети, която според експертите не е постигнала ефект. Третият вариант, определен от Василев като „доста неприятен“, е евентуален конфликт между Русия и Америка в Сирия, а четвъртият – нищо да не се случи.Журналистът коментира и заздравяването на позициите на Виктор Орбан след парламентарните избори в Унгария, което по думите му ще има последици за европейската политика.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре