Сега четете
Честността за вестника е като добродетелта за жената

Честността за вестника е като добродетелта за жената

 Джоузеф Пулицър
Джоузеф Пулицър

„За да се четат, статиите трябва да предлагат секс, скандал, сензация.“

Роден в Мако, Унгария, в богатото семейство на търговец на грозде, Джоузеф Пулицър става известен като „баща на модерната журналистика“. Журналист, издател, конгресмен, мъж с позиция и изобретателно мислене, той доказва качествата си в сферата на разследващата журналистика, водейки разобличителни кампании на корупционни схеми в едрия бизнес. Пулицър се приема и за родоначалник на „жълтата преса“, а като собственик на вестник защитава принципа на трите С – „за да се четат, статиите трябва да предлагат секс, скандал, сензация“. Престижната награда на негово име е създадена с щедро дарение от завещанието му, оставено за създаването на факултет по журналистика към Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ (1912).

Наградата „Пулицър“ се счита за най-престижната американска награда за журналистика, литература и музика. За първи път наградата е присъдена на 4 юни 1917 г. – 6 години след смъртта на Джоузеф Пулицър.Постави го пред тях кратко, за да го прочетат, ясно, за да го оценят, живописно, за да го запомнят, но преди всичко – ясно, за да бъдат водени от светлината му.Аз съм силно заинтересован от прогреса и възхода на журналистиката, защото съм посветил целия си живот на тази професия. Считам я за благородна професия, която е важна и влияе върху умовете и морала на хората.Честността за вестника е като добродетелта за жената.

Не отпечатвай нищо във вестника, което и слугата ти няма да разбере.Циничната и наемна преса постепенно ще научи хората на същите ценности.Силата да оформят бъдещето на републиката ще бъде в ръцете на журналистите и идните поколения.Публичност, публичност, публичност – това е най-великият морален фактор и сила в нашия публичен живот.10-20 реда могат да означават цял ден здрава работа, дълбоко мислене, поправки и мерене на думите.Моята цел е да помогна на бедните. Богатите могат сами да си помогнат.Един вестник трябва да прави повече от това да се отпечатва всеки ден и да публикува първокласни статии. Трябва да има хобита, да прави реформи, да повежда походи и така да бъде в услуга на обществото.Нашата държава и нейната преса ще се въздигнат или сгромолясат заедно.(Portrait of United States publisher Joseph Pulitzer, 1918)

Вижте и

Luboslovie.bg по webstage.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре