Сега четете
Емил Радев: В Германия натуралният сок е натурален, у нас – концентрат

Емил Радев: В Германия натуралният сок е натурален, у нас – концентрат

Емил РадевПонякога разминаванията в качеството на храните и напитките в Западна и Източна Европа са доста съществени. Например при безалкохолните напитки – използването на захар и използването на други изкуствени продукти, по-малкото количество какао в шоколада, използването на заместители, които не са натурални, които не са здравословни. Включително и в детските храни. Това коментира пред bTV евродепутатът Емил Радев. „В натуралните сокове тук 97% се използва концентрат, докато примерно в Германия те са 100% натурални“, посочи той. „Не стига, че е с по-ниско качество, с по-нездравословни продукти, оказва се, че и цената в Източна Европа е и значително по-висока, което вече няма логика.

И тук вече говорим за „Европа на две скорости“, говорим за двоен стандарт“, допълни той. „Точно заради това аз и моят колега Андрей Новаков предложихме нова програма на Европейската комисия за въвеждане на минимални стандарти в качеството на храните и напитките. Искаме първоначално да се отпуснат 300 000 евро и по този начин на практика да уеднаквим стандартите в Източна и Западна Европа и да покажем, че когато говорим за Обединена Европа, трябва да имаме обединение в стандартите.

А не това, което се случва – за съжаление по-бедната част на Европа да плаща по-скъпи храни и напитки и то с по-лошо качество“, заяви евродепутатът. „Искаме да се изработят минимални стандарти, така че, ако се използва захар в безалкохолните напитки, навсякъде да се използва захар, а не заместители, шоколадът да бъде с минимално съдържание на какао, а не то да бъде драстично по-малко в Източна Европа. Всичко това трябва да се разработи във времето, но това е начинът, защото, виждаме, натискът над Европейската комисия, който ние, депутатите от Източна Европа, дълго упражняваме, води до промени, но не толкова бързо“, обясни Радев.

Вижте и

Според него, мерките трябва да бъдат взети на ниво ЕС, защото български контролен орган трудно може да разследва и санкционира компания, продаваща в много страни и базирана в друга държава. „Може би потребителската култура не е достатъчно на ниво в Източна Европа, трябва ни още време, но ние трябва да си търсим правата. Да отстояваме да се храним с много по-здравословна храна, много по-качествена храна и, разбира се, цени, които са нормални за целия ЕС. Няма логика тук, където и икономически ситуация е по-зле, да се продават на по-високи цени тези продукти“, каза Радев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре