Сега четете
Благовещение е – не излизайте без пара в джоба

Благовещение е – не излизайте без пара в джоба

благовещениеДнес Православната църква празнува Благовещение (наричан още „Благовец“ или „половин Великден“). Това е денят, в който Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария благата вест за раждането на Спасителя.

Според народните вярвания на Благовещение долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Старите хора казват, че на този ден всяка рана зараства много бързо. Затова на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.

В този ден се сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са „благи“, „плашат“ овошките, които не дават плод, бележат се агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

На Благовещение не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Жените премитат къщата и палят сметта, за да изгорят всичко лошо. Хубаво е да се носят пари в джоба, тъй като се вярва, че ако те закука кукувица, трябва да се хванеш за парче хляб и желязна паричка, за да си сит и богат през цялата година.

Празникът Благовещение съвпада с Великия пост, но на този ден се разрешава да се яде риба, зехтин и да се пие вино. На трапезата задължително присъства обредната питка, а първото парче от нея стопанката поставя на прага на дома и нарича за неговия покровител – домашния дух.

Други характерни ястия за Благовец са свързани с приказката „Да се хванем за зелено“ : лучник, каша от прясна коприва и салата със зелен лук.

Вижте и

На Благовещение имен ден празнуват: Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага.

 

източник: dartsnews.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре