Момчил Неков: Трябва да защитим традиционните български продукти

nenkov momchilПремахването на националните регистрации ще лиши българските производители от възможността да ползват системата за международна регистрация, създадена с Лисабонската спогодба за закрила на наименованията за произход. Това каза в сутрешния блок на БНТ евродепутатът от ПЕС/БСП Момчил Неков .

Трябва тези хранителни продукти да отпаднат от Лисабонската спогодба и да бъдат защитени по европейската схема за качество на селскостопанските продукти, добави той.Вариантите са три: от 25-и януари ЕК е казала, че тя е дала възможност на България от 2007 г., нищо не сме направили по въпроса и от 25-и януари тя е казала, че ще наложи санкции, ако реално ние не ги премахнем от този регистър.

А премахнем ли от регистъра за Лисабонската спогодба означава, че продуктите ни вече не са защитени и например гърците могат да подадат заявление за подобен продукт и всяка държава членка е длъжна да следи дали няма имитиращи продукти и ние ако искаме после да подадем заявление за българско кисело мляко, гърците могат да ни кажат: „не“, заяви евродепутатът.Втората възможност е да продължим да ги защитаваме, но да плащам е глоби между 15 и 40 хил. евро на ден, обясни Неков.

Изпратил съм запитване как се изчисляват тези глоби, добави той.Третият вариант е да си защитим продуктите. Производителите трябва да подадат заявление към Министерството на земеделието. Държавата може да направи информационна кампания, защото държавата трябва да плаща глобите, каза още Момчил Неков.

Коментирайте първи тази публикация на "Момчил Неков: Трябва да защитим традиционните български продукти"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*