Сега четете
Словашкият премиер подава оставка

Словашкият премиер подава оставка

18Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде оставка, предаде „Ройтерс“. Това обяви той снощи на пресконференция.Той е готов да се оттегли веднага и да посочи наследника си на поста, при условие, че президентът даде право на управляващите да сформират нов кабинет. Той не вижда причина опозицията да поеме управлението, тъй като благодарение на добрата работа на правителството, Словакия е в отлично състояние, каза още премиерът.Фицо ще остане председател на партията си.Решението на Фицо е с цел да се намали напрежението в страната след убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница миналия месец. Случаят доведе до оставката на вътрешния министър.Първи оставка подаде министърът на културата Марек Маджарич.

„Не мога като министър на културата да се примиря с това, че журналист е убит по време на мандата ми. Вече не мога да си представя, че ще си седя в министерското кресло спокойно“, каза той на пресконференция в края на февруари.Словашки медии отбелязаха, че около 40 хил. души протестираха снощи в столицата Братислава, което го прави най-големият протест в страната след Кадифената революция през 1989 г., при която беше свален от власт комунистическият режим в бивша Чехословакия.Полицията обяви, че смъртта на Куциак „най-вероятно“ е свързана с неговите разследвания за връзките между най-високопоставени словашки политици и италианската мафия.За опасното навлизане на мафията в страната предупреди Словакия бившият национален прокурор за борба с мафията на Италия Франко Роберти.

По думите му, вероятно хора на базираната в Южна Италия Ндрангета, която Куциак е разследвал, са го ликвидирали, защото това е бил начинът той да замълчи завинаги.Полицията в Словакия съобщи, че е задържала няколко италиански бизнесмени, които са споменати от убития журналист Ян Куциак, че имат връзки с мафията.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре