Сега четете
Матео Салвини – политикът, който харесва Тръмп и Орбан

Матео Салвини – политикът, който харесва Тръмп и Орбан

mateo salviniМатео Салвини се оказа един от най-големите победители на общите избори в Италия, на които не беше излъчен ясен победител. Това направи неговата крайнодясна партия Лигата водеща сила в консервативния лагер, за сметка на „Напред Италия“ на Силвио Берлускони.“Първите ми думи: БЛАГОДАРЯ ВИ!“, написа Салвини в Twitter.— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 4 март 2018 г.

Така той коментира прогнозите на телевизия „La7“, според които се очаква Лигата да спечели над 17 на сто от гласовете в Сената, в сравнение с 14,1 на сто за „Напред Италия“ и общо 36,5 на сто за консерваторите. Ако се потвърди, резултатът ще направи 44-годишния политик един от кандидатите за премиерски пост, стига десният блок да успее да сформира парламентарно мнозинство.

Във всеки случай, това го прави фактически лидер на коалицията, засенчвайки Берлускони.Каквото и да се случи, политическото му бъдеще изглежда обещаващо. Той е отхвърлял публично тази идея, но ако десницата не успее да постигне мнозинство, според мнозина капацитети той може да се откаже от коалиционните си партньори и да състави правителство с антисистемното Движение „Пет звезди“.Салвини пое ръководството на Лигата през 2013 г. в момент, когато партията беше затънала във финансов скандал и достигнала дъното в проучванията на общественото мнение. Оттогава той обнови групата, превръщайки я в националистическа, евроскептична и антиглобалистка сила.Партията беше известна като „Северната лига“ и искаше отделяне от по-бедната южна част на Италия.

Като младежки активист на партията, Салвини казваше, че хората от големия южен град Неапол „миришат“.През последните пет години той възстанови Лигата, която възприе антиевропейска и антимигрантска платформа. Тя махна „Северна“ от името си, за да засили привлекателността си в цялата страна и Салвини последва модела на президента на САЩ Доналд Тръмп, възприемайки лозунга „Италианците на първо място“.Само един поглед към политическите приятели на Салвини издава в каква посока той се надява да се насочи Италия.

Вижте и

Освен Тръмп, те включват унгарския авторитарен премиер Виктор Орбан, френската крайнодясна лидерка Марин льо Пен и германската антиевропейска партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ).За разлика от застаряващия Берлускони, Салвини не водеше кампанията си, обикаляйки телевизионни токшоута. Вместо това той излезе на площадите и улиците, за да говори пряко с хората и по свои собствени оценки е провел 3000 предизборни срещи и е пропътувал 15 000 км.Той не се разкайва, че използва подстрекателски език – обича, например, да казва, че нелегалните имигранти трябва да бъдат „разчистени с булдозер“ от Италия.

Но беше остро критикуван миналия месец, след като симпатизант на Лигата откри стрелба и рани шестима африканци.Освен това предизвика противоречия, разпространявайки послания против исляма и заклевайки се с ръка върху Библията на предизборна среща на 24 февруари в Милано. Местният католически епископ – представляващ институция, която подкрепя политиката на отворени врати към миграцията – не оцени жеста.Салвини, който в петък ще навърши 45 години, е следвал история, но е прекъснал и се е захванал с журналистика. По-късно влиза в политиката, първоначално на местно равнище в Милано, преди да бъде избран в италианския и в европейския парламент.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре