Сега четете
Мафиотските босове възкръсват в книгата „Големите убийства на прехода“

Мафиотските босове възкръсват в книгата „Големите убийства на прехода“

Golemite ubiistva cover allПовечето от знаковите атентати, отнели живота на прочутите мафиотски босове, оставатнеразкрити и доднес, предизвиквайки неспирно любопитство и генерирайки безброй многопосочни версии.На огромния обществен интерес към кървавите саморазправи отговоря новата книга „Големите убийства на прехода“ на съставителите Гергана Танева, Чавдар Иванов и София Петрова. Тиражира яиздателство „Милениум“.

Документалният том, в който има и много снимки,възкресявабиографиитена ВасилИлиев, ИвоКарамански, ПолиПантев, ИлияПавлов, ФилипНайденов-Фатик, СтоилСлавов, ДиматаРуснака, ГеоргиИлиев, ЕмилКюлев и други известни фигури. Книгата отговаря на въпросите какбосоветенамафиятаизградихасвоитеподземни и легалниимперии; какбяхаубити; коисакилъритеим; койстоизадмокритепоръчки…

„Ранните години на българския преход създадоха подходяща среда за възникването на мутренските групировки и силовите структури. Момчетата в черно, както бяха наричани, превърнаха в печеливш бизнес кражбите на автомобили, рекета, силовите застраховки, нарушаването на югоембаргото, възползвайки се от липсата на ясни правила и стабилно държавно управление. Възникваха и процъфтяваха подземни империи, в които се вливаха финансовите потоци от търговията с наркотици и оръжие. Управляваха ги млади бизнесмени, доскорошни спортисти, често с предишни криминални прояви. За броени години тези мъже се превърнаха в едни от най-популярните лица на времето си. Много от тях успяха да легализират бизнеса си и дори да печелят обществени адмирации. Въпреки това малцина надживяха 40-годишна възраст. Неписанитеправиланаподземниясвятповеляват, чекогатонякойзапочнедапречитвърдемного, е дошловремедабъде отстранен.“, се казва в предговора на премиерното разследване.

Когатопрез 1994 г. МВР обявявазаиздирванеКрасимирМаринов-Маргина, ДмитрийМинев-Руснака, ПелоПелов и ДимитърДжамов във връзка със сбиване в нощно заведение, едвалинякойподозира, че това е началотона истинскагангстерскавойна, белязано с появата на групировката, станала известна като „Бригадатанаборците”.Тогава в неявлизатбратятаВасил и ГеоргиИлиеви, ИвоКарамански, ДимитърДимитров-Маймуняка, ПолиПантев и другисенчести бизнесмени, коитодиктуватправилата силово и никой не може да избегне рекета им. По-късно структурата се разцепва на: ВИС на Васил Илиев, СИК на Иво Карамански, а след време се появява и тази на бившите барети. Всяка от фракциите действа жестоко и безмилостно и многобройните кървави атентати показват недвусмислено, че когато някой е поръчан за унищожаване, смъртната присъда със сигурност ще бъде изпълнена без значение от броя на гардовете и силата на охранителните мерки.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре