Фалшиво порно измести фалшивите новини

porn-website_2812611bФалшивите новини вече не са новина, но тяхната концепция вече има ново измерение – фалшиво порно. През последните седмици се наблюдава голям скок на подобно съдържание, което е известно с името deepfake, съобщава БиБиСи.

сата във филма с това на известна личност. Резултатът е достатъчно реалистичен, за да подведе хората, които не са запознати с технологията. Клиповете се разпространяват свободно в интернет и са достатъчни да уронят името на дадена личност, когато са представени със заглавия от типа как въпросната актриса всъщност си осигурява ролите. Част от клиповете са представени и като фалшиви, което също повдига морална дискусия доколко нещо подобно може да бъде прието за нормално.

В интернет вече има няколко различни програми, които позволяват подобни монтажи. Те не изискват особени познания, само няколко снимки на жертвата. Те се комбинират с избрания клип, като след това компютърът използва система за машинно обучение, за да „научи“ лицето и да го постави върху оригиналното в записа. При това се запазват дори мимиките и емоциите. Процесът отнема време – около 40 часа дори за кратък клип.

Очаквано, за сега най-чести мишени са известните личности. Някои сайтове за споделяне на снимки и клипове вече започват да забраняват подобно съдържание и да го премахват. Технологията обаче ще става все по-прецизна, което ще затруднява алгоритмите, които имат за цел да я разкриват.

Софтуерът създава и други рискове. Чрез него могат да бъдат правени клипове за отмъщение и да бъдат слагани лицата на обикновени хора, които след това да бъдат тормозени в мрежата. Възможно е и използването му за политически манипулации, като фалшиви интервюта в политици и лидери. Последното все още е далеч, но именно чрез трупане на опит с редактирането и монтажа на порно клипове може да стане реалност.

Междувременно не всички гледат с чак толкова лошо око на тази технология. Тя се обсъжда активно в Reddit, откъдето и набира популярност. Потребителите там са разделени в мненията си, като според някои технологията ще обезсмисли секс записите за отмъщение. „Ако всичко може да бъде истинско, значи нищо не е истинско“, смята потребител. Така лесно всеки ще може да отхвърли записи с твърдението, че са фалшиви.

Реално обаче това е малко вероятно развитие. Както и при фалшивите новини, въпреки че често е пределно ясно, че са фалшиви, много хора продължават да им имат доверие.

Luboslovie.bg по Вести.БГ

Коментирайте първи тази публикация на "Фалшиво порно измести фалшивите новини"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*