Сега четете
Областна администрация В. Търново отбеляза 19-ия си рожден ден

Областна администрация В. Търново отбеляза 19-ия си рожден ден

Областна администрация Велико Търново, днес отбелязва 19-ия си рожден ден. Във фоайето пред зала 314 се събраха областни управители, заемали тази длъжност от 1999 г. до днес, кметове на общини и всички служители на администрацията.

????????????????????????????????????
Областният управител проф. д-р Любомира Попова, заедно със заместник областните управител инж. Детелина Борисова и Ивета Кабакчиева приветстваха гостите.  „С Указ № 1 от 05.01.1999 г. се утвърждават границите на област Велико Търново, в която се включват десет общини. За административен център на областта е определен град Велико Търново. 

Държавното управление в областта се осъществява от Областен управител, който осигурява съответствие между националните и местните интереси при провеждане на регионалната политика.

С Решение № 45 от 01.02.1999 г. е назначен първият Областен управител на област с административен център Велико Търново“, каза проф. Попова. Тя благодари на всички служители на Областна администрация за усиления труд, който полагат и приемствеността, която осигуряват на всеки нов член на екипа.
„Навършили сме вече пълнолетие. Това, което ни дава повод да се съберем и да отбележим заедно с екипа, е да покажем на обществото, че за да бъде успешно то, трябва да уважава институциите и трябва да има приемственост. В работата си винаги сме се водили от законността и интересите на жителите и региона”, каза тя.

Празничен благослов отслужи отец Славно. Ученици от гимназията по туризъм „Д-р Васил Берон“, които през тази година завършват средното си образование, бяха подготвили почерпка. „Те са тук, за да видим как от корените, миналото и традициите, ние трябва да подадем ръка на младите хора, за да могат те да се реализират в живота“, каза областният управител. „2018 година е година на културното наследство. За да се докоснем до историята, до корените и до нашето богато културно-историческо наследство, съвместно с Регионалния исторически музей във Велико Търново, организирахме изложба на двете
златните съкровища, открити край селата  Хотница и Къпиново“, каза областният управител.

„Сътрудничеството ни с Областта администрация е повече от 10-години. През тази година решихме да покажем две от знаковите съкровища, които са открити на територията на област Велико Търново, и които се пазят в Регионалния исторически музей. Едното от тях е Хотнишкото съкровище. Искам да подчертая, че това е най-старото в злато в света, обработвано от човешка ръка. Другото съкровище е Къпиновското. То датира от времето на траките и също е изключително забележително“,  каза директорът на музея д-р Иван Църов.

Вижте и

Автор: Мирослав Дечев

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре