Сега четете
Европейска организация за котрол над наши медии

Европейска организация за котрол над наши медии

freedom_day_0_0Европейската комисия да упражни контрол при отпускането на средства от европейските фондове за медиите в България. Това призова Европейският център за свободата на медиите, базиран в Лайпциг, по време на дискусия в Брюксел за свободата на медиите у нас.В нея участваха представители на Съюза на издателите в България, Асоциацията на европейските журналисти – България, Съюза на българските журналисти, както и медийни организации от други европейски страни.

„Част от средствата от ЕС за проекти в България се раздават единствено на медии, които са приятелски настроени към властта. Това трябва да се прекрати. Българското правителство трябва да разпределя фондове равнопоставено за всички медии, включително за тези, които го критикуват. В същото време призоваваме ЕС активно да наблюдава как се изразходват средствата на европейските данъкоплатци в България“, каза Луц Кинкел, изпълнителен директор на Европейския център за свободата на медиите.Друга препоръка е българското правителство да предприе мерки, с които да гарантира плурализма, защото медийният пазар е почти монополизиран.

Повод за тази препоръка е концентрацията на собствеността на медиите и превръщането на голяма част от тях в бухалки срещу всеки критичен глас. За пример бяха дадени медиите, зад които стои депутатът от ДПС Делян Пеевски.Главният редактор на в. „Монитор“ Любомира Будакова се опита да обори това твърдение. Тя съобщи, че „г-н Пеевски има само два всекидневника – „Телеграф“ и „Монитор“. Допълни, че заедно с регионалните и спортни издания, депутатът от ДПС има „всичко на всичко шест вестника“. „Никакви радиостанции, никакви телевизии! Г-н Пеевски няма никакъв дял в разпространението на вестници. Проверете в Търговския регистър“, призова Будакова.

Ръководителката на отдел „Европа“ в „Репортери без граници“ Полин Адес-Мевел каза, че е била изненадана да види снимката си най-отгоре на вестниците на Пеевски с обвинения и конспиративни теории.Причината за това е, че тя участва в представянето в София на „Бяла книга за свободата на медиите в България“ и даде интервю по темата за бТВ. На следващия ден водещият Светослав Иванов стана обект на очерняща кампания в изданията на депутата.“Научих, че съм била тролена от вашите издания“, каза Полин Адес-Мевел.“Ние не използваме тролове“, отгвори й Будакова.Европейският център за свободата на медиите призова още България да гарантира сигурността на журналистите чрез законови промени и ефективни разследвания на посегателствата срещу тях.Европейският център за свободата на медиите поддържа прорамата „Журналисти в риск“, която осигурява временно убежище на преследвани журналисти.

Част от програмата е бил българският журналистДимитър Стоянов от екипа на „Биволъ“,  който разказа за посегателствата срещу него.Юридическият съветник на ЕЦСМ Флутура Крусари заяви, че българското председателство на Съвета на ЕС е шанс, който трябва да бъде използван. „България да даде сигнал за подобряване на свободата на словото. Западните Балкани чакат сигнал – България е длъжна да даде добър пример“, призова Крусари.

Вижте и

През последните години България се срина по свободата на медиите. От 36-та позиция, която заемаше в годишната класация на „Репортери без граница“ по индекса за свобода на словото, днес страната ни заема 109-о място в света.Европейският център за свобода на медиите обединява журналистически асоциации, издателски къщи, академични институции, профсъюзи и специалисти по права на медиите, за да постигне прилагането в Европа на Европейската харта за свободата на пресата.

С мрежа и поддръжници в 16 държави, CPMF е подкрепян от Европейската комисия, Медийната фондация на Sparkasse Leipzig, правителството на германската провинция Саксония и общината на Лайпциг.Полезна ли ви беше тази статия?Ще се радваме, ако подкрепите електронното издание Mediapool.bg, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно – аналитична медия.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре