Сега четете
Ивановден – Свети Йоан Кръстител 2018

Ивановден – Свети Йоан Кръстител 2018

Свети Йоан КръстителНа 7 януари Православната църква чества Св. Йоан Кръстител. Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на Месията с проповедите си. Това подсказва връзката между неговите проповеди и мисията на Исус Христос.

Библейската история разказва, че когато Исус Христос идва при Кръстителя, Йоан познава пратеника на Бога и го посочва на своите съвременници: „Ето Агнецът Божий, който взима върху си греха на света“.

Йоан Кръстител се ражда половин година преди Иисус Христос. Син е на свещеник Закария — от рода на Аарон и праведната Елизавета — от рода Давидов. Както разказва Евангелист Лука, архангел Гавраил се явява на баща му Закария в храма и възвестява зачеването на сина му, след като е водил дългогодишен благочестив живот до преклонна старост, но бил лишен от утехата да има дете. Така най-накрая в семейството се ражда син, който измолили в горещи молитви. Младенецът Йоан избягва участта на хилядите убити младенци във Витлеем и околностите му. През 29 година от н.е. започва своите проповеди. Според Евангелието Йоан води аскетичен живот на бреговете на река Йордан, носи груби одежди от камилска вълна и се храни с див мед и акриди. Той разобличавал греховността и предупреждавал за идването на Месия. Като символ на пречистване Йоан кръщавал покаялите се с вода. Бил заловен и обезглавен по нареждане на цар Ирод Антипа.

Ивановден е празник на кумството и побратимството

Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни“ е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Обредното къпане за здраве на Йордановден (6 януари) продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник, като се разширява кръгът на окъпаните.

Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да „къпят“, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума дарове. На този ден ергените къпят момите, окъпвани са младите мъже и именниците.

С този ден се бележи и краят на периода, през който обикалят маскираните новогодишни дружини.

Имен ден празнуват Иван, Ивана, Иванка, Ивайло, Калоян, Йоан, Йоана, Жан, Жана, Ваньо, Ваня.

Вижте и

Иван е най-разпространеното име по българските земи.

Над 300 000 българи, които носят името Иван и неговите производни, имат празник днес!

Нека със здраве и чест носят името си!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре