Сега четете
Риалититата – борба за рейтинги и мъртвородени герои!

Риалититата – борба за рейтинги и мъртвородени герои!

reality showИзключение правят само кулинарните предавания

Дебора едва ли ще запомни с добро Нови хан.

Когато в началото на този век родните телевизии започнаха да залагат на риалити предавания рейтингите летяха до космоса. На едно от първите, което видя ефир слогана беше: „Хора стават звезди“. И наистина – участниците в първите сезони на Big Brother, Survivor, „Стар Академи“ влизаха във всеки дом. Бяха разпознаваеми на улицата и дори ги спираха за автографи.

И по презумпция от тогава всеки влиза в подобно шоу, за да стане известен и да капитализира по някакъв начин своята популярност. Дори и най-големите неудачници бяха канени по коктейли, а медиите им лепваха етикет: „Звезди“.

Сега вече сме в края на 2017 г. риалити шоутата продължават да имат рейтинг, макар че ако се вгледаш в хвалбите на телевизиите излиза, че гледащите ги са повече от цялото активно население и едва ли не всеки се заковава пред екрана. Което едва ли има общо с истината. Все пак рейтингите са прилични и със сигурност ще присъстват в ефира и през 2018 г.

Единствените позитиви обаче са за телевизиите. Хората, които стават звезди ги няма. Мъртвородени са. Обречени са. Не се вписват понятието звезда и нормално – няколко седмици след финалните надписи само роднини и приятели се сещат, че са ги „давали по телевизора“.

В шоу като Big Brother разчитат по диваните да се излежават известни хора, да си забъркат някой скандал срещу някой лев и по живо, по здраво. И тази формула е изчерпана. И знаете ли защо? Защото в България звездите са кът. И рядко участват в подобни предавания. Затова в Къщата влизат основно хора, които са го закъсали финансово или пък търсят възраждане на затихналата си кариера. Да, нашите „звезди“ са бедни и заради този тъжен факт ще продължават да ни доказват защо са в миманса.

Мислейки си, че като присъстват в ефира месец-два и хоп – ще валят покани за участия или събития. Най-пресният пример е от тази година с наивната Сашка Васева, както и с колежката й Луна. И двете не спечелиха нищо. Да, прибраха си хонорарите, но толкова. Сашка се запомни с апетита си, Луна с неуравновесеното си поведение. Победителите и в двата сезона вече са забравени, Тото поне е в активна възраст и Скандау ще продължават да си имат своите фенове. Които имаха и преди. Филмът го гледахме с друг пич от музикалната сцена – Wash MC. Джино пък слуховете го пращат като водещ на предаване, но то и на други участници са им обещавани предавания и после нищо. Така че да не бързаме да го титуловаме като водещ. Най-печелившият от двата сезона на шоуто тази година се оказа Дани Милев. Нито някой го запомни, нито някой ще спекулира с неговото участие следващите няколко месеца.

Най-лошото е, че в последните две издания на Big Brother станахме свидетели на влизания с бутонките от страна на сценаристите. Ясно е, че те определят кой как ще изглежда в къщата, но пикът на простотията бе с Дебора. Знаеха предварително, че има проблем с алкохола и се постараха да я изкарат алкохоличка. В същото време плеймейтката Светлана Василева бе галена с перце и изкарвана Мис Свят, защото беше любовница на Християн Гущеров. Бъдете сигурни, че ако тя влезе след месец, вече само със спомените за Гущеров – отношението към нея ще бъде различно.

Ако се съди по рейтингите – най-гледаното шоу през 2018 г. бе „Фермата“. Там също по някой известен се захваща да копае и да спи в сламата, хубавото е, че бързо отпадат. Защото е ясно, че изнежените им души трудно понасят аграрните трудности. Тук наистина хората биха могли да станат звезди. Но типажите са други и едва ли ще се съгласят да бъдат разхождани като панаирджийски мечки. Последният победител Яни нито ще бъде поканен за лице на многобройните онлайн модни магазини, нито и той би се заинтересувал. В шоуто имаше една открояваща се участничка – Диана Миличевич. Израснала в общество, което й втълпява, че българите са дива и просташка нация. Млад човек, който иска да покаже, че добрите неща, които свързват двата народа са много повече. Млад човек, който не живее с предрасъдъците на по-старите поколения. За съжаление Диана и нейните цели бързо бяха затапени заради ранното й излизане.

Вижте и

X Factor за първи път бе спечелен от група – 4 Magic. За съжаление победителите в това музикално шоу не се радват на такъв успех, както техните подгласници или отпаднали по-рано участници. Поне това показва историята. Смело може да се прогнозира, че Ева Пармакова и Йоана ще се наложат по-бързо на родната сцена. В „Гласът на България“ победител стана Радко, но и той едва ли ще се намеси сериозно сред големите в родната музика. Двете музикални риалити се превърнаха изцяло в тв формати, за които е важен единствен рейтинга. Който обаче е далеч от очакванията. Да, ще присъстват в ефира, ще гледаме много талантливи участници, но тяхната популярност угасва с финалните надписи. Изключенията като Кристиан Костов, Михаела Филева, Невена Цонева са твърде малко.

Има обаче и предавания изключения. Които се радват на популярност, позитивни са и участниците само печелят от присъствията си. Но си имат условие – трябва да имаш кулинарни умения.

Определено едно от най-силните тв шоута е MasterChef. През последните години кулинарните предавания бележат възход и раждат звезди. Понякога не само зад печката. Божана е един от най-ярките победители и успя да задържи с различни инициативи вниманието към себе си. Големите звезди на шоуто пък са менторите Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев. Е, следващата година ще гледаме ново готварско шоу. Отговорът на Нова тв ще бъде Hell’s Kitchen, където ще бъдат предизвикани професионални готвачи и кулинарни таланти. Единственият слаб ход е трансферът на Виктор Ангелов, който ще бъде водещ. От една страна MasterChef ще загуби една от основните си фигури, а Лео Бианки няма да е равностойна смяна. От друга – Ангелов ще бъде свързван с MasterChef независимо, че ще бъде в конкурентно шоу, в конкурентна телевизия. „Черешката на тортата“ също се оказа хит, като формулата „звезди в кухнята“ все още работи. Работи и заради факта, че рецептите все пак са достъпни и могат да бъдат реализирани от всеки. И грешките зад печката се прощават, защото ги правим и ние.

Автор: Александър Попов

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре