Сега четете
МВР отговори на Йончева със свой филм за оградата по границата

МВР отговори на Йончева със свой филм за оградата по границата

768x432МВР пусна свой филм за оградата на границата с Турция, след като депутатът и говорител на парламентарната група на „БСП за България“ Елена Йончева пусна свой филм за оградата. 20-минутният филм на Йончева разкрива неефективността на оградата по българо-турската граница, която би трябвало да спира бежанците от Близкия Изток. Според разкритията България е построила двойно по-скъпо съоръжение в сравнение с Гърция, което обаче не спира трафика на мигранти, като бежанци прескачат оградата и със стълба.

Филмът на МВР обаче хвали съоръжението. Според 10-минутното видео през 2017 г. са регистрирани 7392 опита за преминаване на границата – с 81% по-малко от 2016 г. Причините за това са няколко, като една от тях е завършването на оградата, обяснява МВР.

Дължината на оградата по границата с Турция е 235, 6 км. Преди 4 години се започна с участък от 30 км, но без прилежащ път, на най-чувствителните тогава участъци на границата, като след това МВР отчита близо 7 пъти намаляване на опитите за незаконно преминаване на границата в този участък. Тогава обаче бежанците се насочват към нови участъци, което налага ограда да се построи и там, обясняват от МВР.

Във филма се изреждат и случаи на опити на бежанци да преминат границата, в един от тях успешно с помощта на стълба. В друг от случаите пък за залавяне на бежанци е използван хеликоптер.

Вижте и

Хвалбите за оградата продължават с това, че тя е била оценена от бившия британски премиер Дейвид Камерън и унгарския премиер Виктор Орбан, като от МВР уточняват, че тогава съоръжението дори не е било завършено.

От МВР допълват, че за намаляване на бежанския поток през страната са оказали влияние и спецакциите, при които са задържани каналджии. За намаляването на бежанския поток през България роля има още отношенията на страната с европейските страни и Турция, отбелязват още във филма.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре