Сега четете
Норвегия стана първата страна, изключила FM радиото

Норвегия стана първата страна, изключила FM радиото

vef_radioНорвегия завърши прехода си към цифрово радио, като стана първата държава в света, която затвори националните си радиопредавания на FM мрежа. Най-северните региони в страната и архипелагът на Свалбард в Арктика преминаха към Digital Audio Broadcasting (DAB) тази сутрин, съобщи Digitalradio Norge (DRN), което обединява общественото и търговското радио на страната.

Преходът, който започна на 11 януари, позволява по-добро качество на звука, по-голям брой канали и повече функции, на осем пъти по-ниска цена. Този ход обаче е посрещнат с някои критики, свързани с техническите параметри, според които в страната няма достатъчно покритие за DAB.

Освен това потребителите на радиостанции се оплакват от разходите за закупуване на нови приемници или адаптери, струващи обикновено около 100 до 200 евро.

Понастоящем по-малко от половината от шофьорите (49%) могат да слушат радио в колите си, според данните на DRN. Според проучване, цитирано от местните медии, делът на норвежците, които слушат ежедневно радио, е спаднал с 10% за една година, а общественият телевизионен оператор NRK е загубил 21% от аудиторията си.

Вижте и

„Това е голяма промяна и ние трябва да дадем на слушателите време да се приспособят към цифровото радио“, заяви ръководителят на DRN Оле Йорген Торвмарк. Мярката засяга само национални радиоканали. Повечето местни станции продължават да излъчват чрез FM.

Очаква се други страни като Швейцария, Великобритания и Дания да последват примера през следващите години.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре