Сега четете
Disney ще купи от Мърдок за 52.4 млрд. долара почти целия телевизионен и филмов бизнес на Fox

Disney ще купи от Мърдок за 52.4 млрд. долара почти целия телевизионен и филмов бизнес на Fox

The-Walt-Disney-Logo-walt-disneyФилмовият гигант „Уолт Дисни“ (Walt Disney) обяви, че се е споразумял да купи всички активи от филмовия, телевизионен и развлекателен бизнес на „Туенти фърст сенчъри фокс“ (21st Century Fox) на магната Рупърт Мърдок за 52.4 милиарда долара, съобщиха „Ройтерс“ и Би Би Си.

Както филмовата, така и кабелната мрежи на 21st Century Fox ще бъдат закупени от „Дисни“, която ще поеме и 13.7 милиарда долара от дълга на компанията. Сред активите, които ще придобие, са „Марвъл студиос“ (създали касовите филми по комиксите на „Марвъл“), франчайза на „Аватар“ и хитови сериали като „Семейство Симпсън“. Във Великобритания Мърдок продава на „Дисни“ сегашния си дял от британската „Скай нюз“ от 39%.

Сделката според „Ройтерс“ е част от усилията на „Дисни“ да се справят с нарастващата конкуренция на компании като „Амазон“ и „Нетфликс“. Чрез дела на „Фокс“ в „Хулу“ (Hulu), един от конкуретните на „Нетфликс“, „Дисни“ на практика ще си осигури мажоритарния пакет в платформата за видеострийминг. Компанията обяснява, че стъпката ще ѝ осигури директна връзка с потребителите и ще даде нов тласък на собствената ѝ платформа за видеострийминг услуги, BamTech.

Мрежите на National Geographic, FX и Star India – индийска компания с 58 канала и 650 милиона зрители в страната – също ще бъдат продадени.

Какво не се променя
В ръцете на Мърдок остава контролът върху канала „Фокс нюз“, чиито позиции са в синхрон с тези на републиканците в САЩ (и с тези на президента Доналд Тръмп), и „Фокс спорт“, които ще се озоват в отделна компания заедно с останалите канали на „Фокс броудкастинг нетуърк“ – като FS1 и FS2.

Според сделката 86-годишният Мърдок и семейството му ще получат дял от 4.25% в „Дисни“ заедно с активи като най-големия платен телевизионен канал във Великобритания и няколко кабелни канала.

Disney ще купи от Мърдок за 52.4 млрд. долара почти целия телевизионен и филмов бизнес на Fox© Reuters

Сделката няма да повлияе на предложението на 21st Century Fox да придобие още 61% от „Скай нюз“ и така да получи пълен контрол над нея – сделка, която все още се проучва от британските регулатори. Според източници на Би Би Си прехвърлянето на активите към „Дисни“ няма да промени разследването.

Вижте и

Шефът на „Дисни“ Робърт Айгър ще удължи мандата си до края на 2021 г. съгласно сделката, за да улесни интеграцията на бизнеса на „Фокс“. Той вече три пъти отложи оттеглянето си от „Дисни“, а през март каза, че смята да остане в компанията до юли 2019 г.

Съобщението слага край на продължилата над половин век медийна експанзия на Мърдок и семейството му. Наследил един вестник от баща си на 21 години, за последните десетилетия той създаде една от най-големите медийни империи, която неведнъж беше в центъра на международни скандали. „Чест е за нас и сме благодарни, че Рупърт Мърдок ни повери бъдещето на бизнес, който цял живот изграждаше, и сме развълнувани от тази невероятна възможност значително да разширим портфолиото си от обичани франчайзи и брандирано съдържание, за да подобрим директните си предложения към потребителите,“ казва Айгър, цитиран в прессъобщение на „Дисни“.

Предстои сделката да бъде разгледана от антитръстовите регулатори в САЩ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре