Сега четете
Bitcoin надхвърли 14 хил. долара

Bitcoin надхвърли 14 хил. долара

nintchdbpict000306226097Стойността на най-популярната криптовалута – bitcoin (BTC, биткойн) в четвъртък продължава да расте. На Bitfinex стойността на биткойна е на ниво от 14,140 долара, отбелязвайки ръст от малко над 14, 5 %. В рамките на последните 24 часа, според данните обемът на търговията се изчислява на 3,254, 390,396 долара.

На Coinmarketcap цената на биткойна е от порядъка на 14, 756 20 долара. Капитализацията се изчислява на 246 млрд. и 800 млн. долара. Експертите очакват тези дни да започне корекция и цените да се понижат.

Редица страни в света вече откриха свои пазари за криптовалути, но на международно ниво продължава да липсва единно становище. Повечето финансисти продължават да твърдят, че криптовалутата е „един голям балон“, но в същото време борсите се подготвят за търговия с фючърси на биткойна. По неофициална информация в момента се търсят начини за постигане на регулация на международно ниво.

Междувременно руските медии в сряда съобщиха, че в страната може да бъде въведена наказателна отговорност за създаване на криптовалута за разпращания вътре в страната. Заместник-министърът на финансите Алексей Мойсеев каза, че криптовалута може да се купува, но заплащането на покупки с нея на територията на Русия е незаконно и за това трябва да се въведе наказателна отговорност. Припомняме, че властите в Китай забраниха пускането на токени за разплащане и също оказаха натиск върху търговията с криптовалута.

Показател колко бързо се развива валутата е фактът, че през октомври пазарната ѝ капитализация беше 100 млрд. долара. С днешното увеличение биткойна вече задминава ключови компании като Home Depot, чиято пазарна капитализация е 213 млрд. долара, Pfizer (212 млрд. долара) или Verizon (207 млрд. долара). Market Watch допълва, че все още няма борса със сегмент за търговия на криптовалути. Биткойнът обаче не е далеч от пазарната капитализация на един от най-големите ETF – SPDR S&P 500 ETF Trust, която достига 257 млрд. долара.

И ако някой се чуди – bitcoin – що за щуротия пък е това? Ако сте живели под камък през последните години, откакто дори нашите медии се разшумяха по темата.

Вижте и

b99a50b754ef04317ded641c1bf6da46
Това е виртуална валута! Създадена като концепция от американски програмист-пенсионер от японско потекло, именуващ се Сатоши Накамото. До съвсем скоро се смяташе, че това е псевдоним заради особеностите на японския език (конкретното име се състои от думите satoshi – “мъдър”, naka – „свързан“ и moto – „произход“).  Известното американско списание Newsweek издири и интервюира скромния човек, който всъщност стои зад един от най-големите феномени в съвременното банкиране.

Как така „виртуална валута“, ще попитате. Много просто – виртуална, защото не съществува физически; валута, защото можете да си купувате неща с нея и като всяка друга парична единица е обезпечена с някакъв ресурс. За разлика от хартиените си събратя, чиято стойност се основава на количеството злато във Форт Нокс, например, при bitcoin (името на самата валута се пише с малка буква, с голяма се указва технологията зад нея) курсът се определя от… изчислителна мощ. Това е свързано с начина, по който се добива валутата и ще ви стане ясно в следващия абзац.

Любословие.БГ по медии

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре