Празнуваме Никулден

Image_6596162_308_0
Днес е Никулден, един от важните православни празници. Той е посветен на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Николай Мирликийски е роден през III в. в Патара, днешна Мала Азия. След праведен монашески живот е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г.Мощите на светеца днес се пазят в италианския град Бари.

Началото на цикъла на зимните празници всъщност започва два дни преди Никулден, когато на 4 декември православната църква почита паметта на великомъченица Варвара. В народните представи Варвара и сестра и Сава, чествана на 5 декември, са двете сестри на свети Никола. От тях Сава е по-добрата, винаги върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри подготвят празника на св. Никола, затова се казва: „Варвара вари, Сава пече (меси), Никола гости гощава“.

Според традициите на този ден се украсява елхата и на масата се слага специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата. Поверието гласи, че първата люспичка от рибата, сложена в портмонето, ще донесе здраве и пари.

Освен риба, на Никулден слагаме на масата вино и домашно изпечен, или т. нар. богов, хляб.Преди да започне тържеството, погачата и рибникът се разделят от най-възрастния представител на рода и част от храната се раздава из махалата за здраве и „за да пази свети Никола моряците и рибарите от беди и корабокрушения“.
На Никулден празнуват над 200 хил. именици. Имен ден днес имат Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

Коментирайте първи тази публикация на "Празнуваме Никулден"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*