Сега четете
Жесток удар за журналиста Васил Иванов

Жесток удар за журналиста Васил Иванов

jurnalistyt-vasil-ivanov-spasih-policaij-ot-zatvora-46722На 26 октомври журналистът Васил Иванов се прибира от работа с личния си автомобил. Спрян е за проверка от полицейски патрул, въпреки че не е извършил никакво нарушение. При проверка на документите се оказва, че шофьорската му книжка е изтекла. Полицаите от специализираните полицейски сили казват, че това е нарушение, което може да доведе до свалянето на регистрационните номера на автомобила на Васил Иванов.”Факт е, че останах без номера на колата си и понеже живея на място, където ми трябва кола 4х4, имам проблеми с придвижването до вкъщи . Спряха ме на лампи и сирени след мен в Бояна. Не съм извършил никакво нарушение, карам съвсем спокойно към 1 часа през нощта. Прибирах се от монтажното студио, където монтирах един от филмите си.

Спират ме и ги питам: Преследвате ли ме?. Те казаха ”не”, проверка на документите. Аз бях с качулка и шапка, защото беше студено. Казаха ми, че книжката ми е изтекла, погледнах наистина беше изтекла.Казаха ми ”Сега ще викнем КАТ, ще ти напишем акт и ще ти свалим номерата”. Аз ги попитах как така ще ми свалят номерата за изтекла книжка, обясниха ми, че когато ми е изтекла книжката, означава, че нямам книжка, все едно, че никога не съм имал книжка, все едно, че съм без право на управление. С пълен брой точки съм, без нарушения.

Оказа се, че не са ме спрели КАТ, а патрул на СДВР – работата им е да патрулират за бандити. Знаех, че ще свалят номера на хора без книжки, бях доволен и го приветствах, казах си най-накрая някакви адекватни мерки срещу тези, които нямат книжки, защото нямат 8 клас, карат като идиоти, като ги спрат не могат да им вземат книжките, нищо не могат да направят с тях и това според мен беше единственият ефикасен начин тия хора да бъдат спрени и когато разбрах, че ще ми вземат на мен номерата на колата, все едно никога не съм имал книжка”, разказа журналистът в предаването ”Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3.

”Най-смешното беше, че този младеж, който очевидно не ме позна и започна: ”Помисли да викаме ли КАТ, да не викаме ли КАТ, защото ще ти свалят за 6 месеца номерата”. Аз му отговорих, че няма какво да мисля и да си вършат работа по закон. Мразя корупцията и няма да си позволя да давам пари и не съм давал на полицаи, катаджии и каквито и да е било хора. Когато им отказах се обадиха и КАТ дойде. Аз пък се обадих на 112 и заявих, че полицаи са ме питали дали аз желая да се вика КАТ и да си помисля дали да ги викат. Защо трябва да мисля? Ако това е процедурата да си я вършат.”, разкри още Васил Иванов.Причината номерата му да бъдат свалени се крие в чл. 171 т.2а, където е посочено, че табелите на колите се свалят, а регистрацията се прекратява на собственици на автомобили, които са употребили наркотици, алкохол, както и ако шофьорът е без книжка.

В тази графа попадат и водачите, които никога не са имали свидетелство за правоуправление и тези, чиито книжки са изтекли. Наказанието е драстично, автомобилът остава без регистрация минимум 6 месеца.”Дойде КАТ и ми издадоха една заповед, че ми свалят номерата и един акт, 100 лева глоба и 6 месеца без номера.

Оказах се в категорията на каращите пили, на хората без 8 клас, разни от малцинствата, които никога не са имали книжки. Аз съм шофьор от 27 години. Не съм лишаван никога от правоуправление, всичко ми е изрядно, но затова, че ми е изтекла книжката с няколко месеца, просто не съм видял, книжките са с 10 годишен срок на валидност. Така се оказах 6 месеца без номера, както всички тези, които никога не са имали книжки или които са карали пили, което значи, че аз съм виновен както тях. Така излиза, защото това е някаква административна грешка.

Сигурен съм, че ако отидем и попитаме в парламента всички депутати, повече от половината ще знаят кога им изтичат книжките”, гневи се Иванов.Председателят на парламентарната комисия в Народното събрание Светослав Иванов от ГЕРБ показа пред камерата ни, че шофьорската му книжка не е изтекла. Той обясни, че личната му карта и шофьорската му книжка изтичат по едно и също време. ”От партия ГЕРБ имаме идея да направим промяна в закона, когато става въпрос за изтекла шофьорска книжка, когато си получи новото свидетелство да се прекратява превантивната мярка за прекратяване на регистрацията за 6 месеца”, каза Светослав Иванов.Халил Летифов от ДПС също от транспортната комисия също показа, че шофьорската му книжка е валидна и дори се похвали, че има всичките контролни точки. Признава, че му се е случвало да паркира неправилно преди много години.

Вижте и

Според началникът на ”Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски в хипотезата ”шофьор без книжка” могат да попадат много различни случай, ако всички те се опишат в закона, текстът ще стане твърде тежък. Той обясни, че до момента са свалени 8 000 номера на автомобили на шофьори в нарушение.Журналистът Васил Иванов обаче заяви, че е разговарял с конституционен съдия, които му е обясни, че след като е придобил си право за управление на МСП преди 28 години и то не му е отнето, шофьорската книжка е само документ, удостоверяващ това право за управление моторно превозно средство пред компетентните органи т.с, когато изтече срокът на свидетелството за управление, това не те лишава от право за управление.

”Ако ти изтече личната карта, в която пише, че си с българско гражданство, ти спираш ли да бъдеш български гражданин”, попита той и заяви, че мислел да обжалва наказанието си, но трябвало да чака 1 месец наказателното му постановление да излезе, след което да води 5-6 месеца дела, при положение, че наказанието му изтича след 6 месеца.Припомняме, че икономистът Владимир Каролев също си изпати и номерата на автомобила му бяха свалени, заради това, че не си е подновил шофьорската книжка.

От 10:12 – 04.12.2017
Източник: dailypress.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре