Сега четете
Комедията „Няма да платим” с премиера на сцената на търновския театър

Комедията „Няма да платим” с премиера на сцената на търновския театър

Пиесата „Няма да платим” на нобеловия лауреат за литература Дарио Фо е новото заглавие в афиша на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Над постановката работи известният режисьор Георги Михалков, сценографията е на Лидия Къркеланова, а асистент-режисьор е Силвия Шекилова. Седем от младите артисти в драматичния състав участват в спектакъла. Премиерата ще бъде на 1 и на 6 декември от 19 часа в камерна зала.

Преди десетилетия Дарио Фо, а и тази пиеса се радваха на голяма популярност по българските театрални сцени, сподели режисьорът. Търновската публика вече го познава от спектакъла „Албена” по обичаното произведение на родния класик Йордан Йовков, който постави преди година с търновската трупа.piesa

По думите на Михалков „Няма да платим“ е фарс, който забавлява, но и казва много истини за живота ни днес. „Представлението е направена в днешния ден за днешния ден, а текстът е максимално актуализиран, тъй като самата драматургия позволява подобна фриволност. Нещо повече, самият Дарио Фо е гениален актьор и драматург, а истинският начин творбите му да продължат да живеят и днес е експериментът”, обясни той.

Георги Михалков определи спектакъла като успешен експеримент, тъй като структурата на пиесата е запазена, а отделните сцени са представени като етюди. „Това е творчески комплимент към актьорите на театъра, защото такова представление се прави само с хора, които са приятели, съмишленици и партньори на сцената. С този екип сме се сработили изключително добре. Аз им гласувах доверие и те го оправдаха на 100 %”, сподели режисьорът. После призна, че постоянно търси възможности да експериментира. „Това означава работа с текста и формата така, че да провокирам на първо място мен самия, а после всички, уморени от рутина екипи, с които се сблъсквам в моята работа”, допълни той.

В постановката участват актьорите Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Дончо Дончев, Силвия Шекилова, Дария Йорданова, Милен Иванов, Стоян Борисов и Георги Тодоров. В четири образа се превъплъщава на сцената Милен Иванов. „За всеки театър е чест и привилегия да има актьор като Милен в трупата си. Аз нямаше да се реша да направя това заглавие в търновския театър, ако не знаех, че той ще изиграе тези роли”, категоричен бе режисьорът.

„С това заглавие нашият театър се придържа към традицията да поставя спектакли на изключително високо художествено ниво. Това е поредното представление, направено с много вкус и мярка. Режисьорът успя да канализира мощната актьорска енергия на целия състав, за да се получат цветни и дълбоки образи. Това е стъпка напред и нагоре”, сподели Милен Иванов.

Вижте и

Комедията е изключително труден жанр, а в България тя се прави пошло, обясни Михалков. „Хуморът включва в себе си изразни средства като иронията, сарказма, фарса, сатирата. Това са неща, които ни дават възможност да приемем по някакъв начин неприемливото. Когато човек се смее, това е някаква последна граница на приемливото. Комедията за мен има много по-сериозни функции от това просто да разсмива. Комедията трябва да е виртуозна, в нея да има лекота и вдъхновение. Комедията трябва да е като шампанското, просто да блика. Докато у нас тя се прави мърляво, небрежно, без уважение към автора и към публиката. Прави се на принципа: „Айде, всякак ще го глътнете, нали е смешничко”, твърди режисьорът.

Автор на плаката за спектакъла е Марио Петров, четвъртокурсник по графичен дизайн във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Младият художник е присъствал на репетициите на търновските театрали и направил афиша според своето усещане за представлението. С този успешен опит на Марио театърът поставя началото на дългосрочно сътрудничество с възпитаниците на университета.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре