Сега четете
Facebook тества нова функция: ако искаш да те виждат, плащай!

Facebook тества нова функция: ако искаш да те виждат, плащай!

see-first-facebookFacebook изпробва нова функция: в бъдеще постовете на медиите и компаниите няма да бъдат показвани приоритетно на стената на потребителя. Посегателство ли е това срещу свободата на пресата, пита Дойче Веле.

От 19 октомври експериментът се провежда в шест държави: Сърбия, Словакия, Камбоджа, Шри Ланка, Гватемала и Боливия. Той се отнася до тъй наречените „News Feeds“ – информацията, която всеки потребител вижда на Facebook-страницата си. Сега алгоритъм решава кои са „най-важните“ постове, които потребителят вижда във фийда.
Чрез експеримента Facebook иска да провери поведението на потребителите, когато те могат да избират между два различни „News Feeds“. Идеята е постингите на приятелите и познатите да бъдат разделени от всички останали съдържания.

Най-отгоре във фийда ще се вижда само това, което постват приятелите на даден потребител. А съдържанията на медиите, на фирми и други обществени сайтове ще се появяват на по-неатрактивно място в т.нар. „Explore Feed“. Ако някой иска неговите съдържания все пак да намерят място в основния фийд, той ще трябва да си плаща за това.

Във всички страни, в които се провежда експериментът, само за няколко седмици има драстичен спад в прочитанията на съдържанията, които медиите качват във Facebook. В Словакия, например, броят на медийните постинги, които стигат до потребителите, е спаднал с около 2/3. Същото е положението и в Гватемала. В Сърбия кликовете на някои от постингите на Дойче веле на сръбски език са спаднали с около 70 процента.

„Замърсеното“ фийд-пространство

„Мисля, че Facebook иска да разбере дали потребителите искат да виждат на стената си само постингите на своите приятели, или ги интересуват също и съдържанията на обществените сайтове“, казва сръбският експерт по социалните медии Владимир Чук.
Той твърди, че постингите на обществените сайтове са наводнили до такава степен фийдовете във Facebook, че информациите от приятелите са станали почти невидими.

Освен това промяната цели и друго – качващите комерсиални съдържания да бъдат принудени да променят стратегията си – както спрямо Facebook, така и спрямо потребителите, твърди още Чук.
Напълно логично от промяната най-силно са засегнати тези, които качват най-много съдържания във Facebook – медиите. „В някои случаи говорим за 40 до 60 постигна на ден, което „замърсява“ фийд-пространството“, казва сръбският експерт.

Пускайте троловете!

Медиите в Сърбия са подложени на силен натиск. Инструментите за влияние са от заплахи – срещу журналистите от общестено-правните медии до икономически натиск – срещу частните медии. В тази обстановка за кратко време социалните медии добиха голяма популярност, а за една част от населението Facebook и Twitter се превърнаха в основни източници на информация.
„Това беше реакция срещу окупирането на традиционните медии от управляващите върхушки“, казва Желико Бодрожич от Независимия журналистически съюз на Сърбия NUNS. Той обаче допълва, че социалните мрежи не са в състояние да изместят напълно класическите медии, те могат само да ги допълнят.

Според Бождрожич, включително и социалните медии са „обладани“ от управляващите. „Сръбското правителство не може да забрани или ограничи използването на интернет, но може да пречи на някои източници на свободна информация в интернет – чрез активизирането на армията от интернет-тролове“, твърди представителят на журналистическия съюз.

Вижте и

Нови стратегии?

Много наблюдатели се опасяват, че тази промяна ще се отрази негативно най-вече в страните, в които медиите не са свободни и (поради това) социалните мрежи изпълняват ролята на информационни канали.

Владимир Чук не вярва, че с това Facebook преследва някакви политически цели. По-скоро става въпрос за класически икономически съображения на принципа „pay to play“. Казано по друг начин: който иска неговите съдържания в мрежата да са на видно място, ще трябва да се бърка по-дълбоко в джобовете си.

Facebook твърди, че засега няма да разширява географията на своя експеримент и към други държави. Но сръбският експерт Владимир Чук е убеден в противното: „Скоро и другите социални медии ще направят същото или нещо подобно. Това пък ще накара комерсиалните участници да предлагат на хората само онези съдържания, които те искат да виждат“, допълва Чук.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре