Сега четете
Тя не е много позната, но може да спечели повече награди от Меси и Роналдо

Тя не е много позната, но може да спечели повече награди от Меси и Роналдо

deina kastelanosВ понеделник вечер ще бъде проведена церемонията на ФИФА за най-добрите футболисти през годината. В лондонския театър „Паладиум“ ще видим големите звезди Лионел Меси, Кристиано Роналдо и Неймар, които ще спорят за приза за най-добър през 2017.До тях по червения килим ще изгрее и една 18-годишна венецуелка. Тя никога не е играла мач в професионално първенство.

Професионално ли? Тя дори не е играла в международен мач за жени до 20 години! Всъщност, играе за отбора на своя университет Флорида Стейт. И въпреки всичко това – тя е номинирана за Най-добър футболист при дамите! Нейното име е Дейна Кастеланос и мнозина специалисти я считат за най-голямата бъдеще звезда в женския футбол. И въпреки това, със сигурност не са били много тези, които са очаквали нейната номинация в топ 3 заедно с Лике Мартенс от Холандия и американката Карли Лойд.Надали и самата Кастеланос.

„Бях навън с мой приятел плувец. Говорихме си и гледахме шоуто по обявяването в същото време“, разказва тя. „Не можех да повярвам. Бях толкова емоционална. Моят приятел, който също е венецуелец, каза, че се гордее с мен. После се обадих на майка си у дома и тя започна да плаче.“Но как така 18-годишно момиче без нито мач в професионалния футбол е избрано за една от трите най-добри футболистки за годината?!Кастеланос кара своята втора година по време на четиригодишния си курс по комуникации и е част от организацията с най-стриктни аматьорски правила в спорта. Тя дори няма право да бъде на постерите за мачовете на Флорида Стейт.Парите са в бъдещето, но успехът изглежда без капка съмнение.

Тя е лъчезарна, приятелски настроена и говори два езика – истинска маркетинг находка. Това най-вероятно също е повлияло за номинацията, но тя нямаше да дойде, ако Кастеланос не вкарваше голове като „лида“.През 2014 на 14 години тя бе голмайстор на Световното първенство до 17 години. Това се случи и на младежката Олимпиадата през същата година, както и на първенството до 17 години на Южна Америка през 2016. Още пет гола дойдоха преди 12 месеца на Мондиала до 17 години през 2016.През този сезон тя има 14 гола в 15 мача за Флорида Стейт и 6 от 9 двубоя за Санта Кларита Блу Хийт – калифорнийски отбор за професионалисти и аматьори, за който тя игра през паузата в колежанското първенство.

Числата са впечатляващи, но самите попадения още повече. Защото Кастеланос не само вкарва, тя го прави по невероятни начини.Над всички е невероятният гол директно от центъра, с който тя запази живи надеждите на отбора си срещу Камерун на Световното първенство. Това попадение бе номинирано за наградата Пушкаш за най-добър гол за 2017. Така Кастеланос ще бъде единствена на церемонията в понеделник, която е номинирана в две категории.Тя спечели и приза за Гол на сезона в американската втора дивизия с подобно изпълнение.

Вижте и

Струва си да видите и следващите изпълнения:Тя стартира с футбола на 5-годишна възраст, когато треньор я забелязва да подритва топка отстрани на терена по време на тренировка на брат ѝ. Баща ѝ е против това дъщеря му да се занимава с този мъжки спорт, но желанието ѝ надделява. Преди да заживее в САЩ, тя тренира в академия на бившия халф на Борусия Мьонхенгладбах Хуан Аранго.Сега футболът е само едно от предизвикателствата пред нея, защото Кастеланос се учи да живее сама, да учи английски и да учи, на 2700 километра от дома.Докато тя си пробива път на световната сцена, икономическото положение в родината ѝ не е добро.

И Кастеланос знае, че се бори не само за себе си. „Получавам много съобщения от хора, които ми казват да продължавам да работя, че правя горди страната ми, семейството ми и всички хора, които обичам. Всичко, което правя е да мисля за националния отбор и за венецуелците, за семейството ми и за Венецуела. За мен Венецуела е най-хубавото място.“Но колкото и симпатична да е Кастеланос, не всички бяха щастливи от номинацията ѝ. Според много специалисти ФИФА толерира бъдещите лице на женския футбол вместо да награди настоящите звезди. Най-голямата изненада бе отсъствието от триото номинирани на Сам Кер. Австралийската постави рекорд по голове в американския елит със 17 попадения за Ню Джърси Скай Блу, както и 7 гола за националния отбор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре