Сега четете
В. 168 часа: Как студентът Спас стана “калпазанинът” Александър Николов

В. 168 часа: Как студентът Спас стана “калпазанинът” Александър Николов

Image_6506247_126
Спас Василев използвал снимките на французина Александър Мартинез (на снимката в ръцете на Спас), за да създаде Александър Николов.Млад българин отива във Франция през 2006 г., за да учи публична администрация, което да му гарантира висок стандарт на живот и позиция в обществото. 11 години по-късно той е постигнал всичко това, но не с истинското си име – Спас Василев, а с измисленото от него Александър Николов, за чийто образ ползва снимките на нищо неподозиращия французин Александър Мартинез, чиято самоличност бе разкрита от “24 часа”. Историята на измамника, завлякъл десетки с пари за самолетни билети, сякаш е модерна версия на създадения от Илф и Петров Остап Бендер.Спас е роден през 1984 г. в Кочериново, Дупнишко.

Израства любопитен към околния свят, а малкото градче му е тясно. На 23 години заминава да учи в университет в Ница. Там има голяма българска общност и Спас бързо се вписва. Младежът е ученолюбив, начетен и се интересува от политика. Бързо изгражда голям приятелски кръг, включително от местни.Обяснява им, че кара стаж в авиокомпания и може да ги уреди с евтини билети. Дори действително помага на няколко души да ги купят на по-ниска цена. Веднъж спечелил доверието им обаче, Остап Бендер от Кочериново започва да влиза в сложни схеми. Вместо да дава билети, той прибира парите за себе си.

Великият комбинатор се оправдава с най-различни неща – от отменени полети до проблем в паспортите на хората. Тогава нито един от поне 5-имата измамени не подава жалба.След като преди дни се разбра за множеството му измами обаче, няколко негови състуденти се свързали с полицията и прокуратурата и разказали за мошеническите му номера, научи “24 часа”.През 2010 г. Василев се завръща в България, завършил семестриално.И до днес не е защитил бакалавърската си теза. Отново предлага услугите си за купуване на евтини билети и в началото действително ги осигурява.Първата жалба срещу него е подадена във Варна през 2012 г. Там Спас завлякъл жена с 330 лева по схемата със самолетните билети.

Не го намират и го обявяват за общодържавно издирване.Друг измамен от него е Румен от София – с 490 лв. за 10 самолетни билета. По това дело не е открит и през 2016 г. е обявен за издирване в Шенген.Спас успял да завлече дори своя бивша учителка в Благоевград. Тя приела негово предложение за екскурзия до Италия – за 200 лв. на човек.Условието било тя да пътува безплатно, ако събере група от 10 души. По-късно учителката разбрала, че няма никакви билети, няма и агенция, която организира подобна екскурзия.Радка Тодорова подала сигнал в полицията, после той стигнал до прокуратурата. Всички потърпевши били разпитани. След известно време тя получила известие, че Спас не е бил намерен, и така делото било спряно.

В Благоевград успял да измами и библиотекарката Мария Георгиева за билети за сина ѝ, както и учителката си по музика. Последната му проява с истинското му име и срещи с жертвите била в Дупница. Там завлякъл преподавателка по география.да се среща с хората,които можело след това да го разпознаят. Взел мерки дори да не казва името си и така създал Александър Николов, обясниха за “24 часа” полицаи. За лъжливия образ той използвал снимките на Александър Мартинез, познат на негов приятел от студентските години във Франция. Мъжът работи в “Ер Франс” и обикаля света, което било чудесно за Спас.

Така той създал човек, който не е в България и постоянно пътува.Във виртуалния му живот през последните 5 г. му се раждат близнаци, живее в Париж, мести се в Австралия, започва нова работа на мистериозно високо място, пак в чужбина. Един от малцината със сайтове, които публикуват чужди материали само с изрично разрешение на автора. И така години наред. С този прийом се сприятелява в социалната мрежа с редица журналисти, политици и пиар специалисти.Образът на почтен човек с принципи се затвърждава без никакви пробойни.Появява се като автор в “Уебкафе”.

Прави сайт “Еспас”. Привлича в него млади хора, които работят за идеята един ден сайтът да стане популярен и да започне да печели. Фирмата обаче не се води на негово име. Междувременно се оказва, че Александър разполага с възможност да набавя по-евтини самолетни билети. Също нищо странно – има дузини агенции и отделни хора, които намират билети на промоции и ги продават срещу малка такса. Един билет в едната посока струва 29 евро. Цената е като лоукост или билет на промоция и не буди никакви съмнения. В началото предлага тези билети на малък брой хора, постепенно кръгът се разширява. И хората наистина летят с тях. МеждувременноПубликува редица коментари по време на антиправителствените протести от лятото на 2013 г. Тогава взема и първите си интервюта с политици. Прави го обаче по телефона и не се среща на живо с тях. Николов става толкова влиятелен, че дори телевизиите го канят за коментари. Той обаче обяснява, че е в чужбина и може по скайп. Внезапно точно преди всяко участие, програмата се скапва и той прави коментарите си по телефона.

Междувременно Николов върти бизнеса със самолетни билети. За достоверност дори пуска във фейсбук кадър в кабината на в “Боинг-787” с обяснението, че е бил на рекламно събитие на самолета на компанията в Париж.Мъжът наистина давал билети, но имало уловка. Усетила я журналистката Ваня Креймър, която бе кореспондент на една от родните кабелни телевизии в Чикаго. Николов ѝ осигурил евтини билети, след като взел номера на кредитната ѝ карта.Евтиното обаче излиза скъпо, научила скоро Креймър, след като сметката ѝ олекнала с цели 13 000 долара.Скоро след това Николов спира да осигурява билети и редица хора се оказват заклещени на летищата. Така постепенно схемата е разкрита.От ГДБОП се активизират и стигат до истинския човек зад профила. Оказва се обаче сложно да докажат, че именно Спас се крие зад Александър.Така, когато той се предава сам в ГДБОП, е обвинен за старите 4 измами, но не и за подвизите си като Александър Николов. След като в понеделник съдът го остави в ареста, антимафиотите се заели сериозно с новите измами.

Вижте и

При тях има над 50 жалби от различни хора, а сумите от хитрините надхвърлят 50 000 лв.Едва в сряда антимафиотите вече са дали в прокуратурата и новото дело, научи “24 часа”.Обвинители обясниха, че това ще е мегапроцес, а свидетелите са над 70 само до момента, повечето пострадали.Сред тях е и Александър Мартинез, от когото Спас крадял снимките за фалшивата личност. 42-годишният французин научил последен за измамата от българските полицаи.Самите те излязоха с интересни коментари по случая “Спас-Александър”. “Докато има балъци, ще има и тарикати”, заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Вътрешният министър Валентин Радев нарече Спас “калпазанин” и заяви: “Ако някой иска да мине метър и да си купи билети по-евтино, да страда.”Мъжът зад истинския профил е служител на “Ер Франс” от години. Неговият профил е бил публичен и всеки, не само приятелите му, е можел да види снимките.

Така Спас е свалял кадрите, на които Мартинез се е снимал из цял свят. След като разбрал от властите за какво се ползват снимките му,В него остана само профилна снимка в анфас с цветовете на френското знаме. Тя е качена след атентатите на “Стад дьо Франс” и масовата стрелба в парижката зала “Батаклан”, при която терористи избиха над 90 души. Снимката е съвсем малка като размер – точно каквито качваше и менте профилът на Александър Николов.Въпреки скритите данни във фейсбука на Мартинез, от акаунта му в социалната мрежа за професионални контакти “ЛинктИн” се разбра, че той работи за “Ер Франс”.От визитката му става ясно, че Мартинез е завършил информатика в Лион, ноТова е и причината да има толкова много снимки от всевъзможни точки на света.“Не познавам Спас”, заяви в интервю за “24 часа” Мартинез преди седмица. Той дори не знаеше конкретния начин, по който е действал Василев. Французинът се закани да съди измамника.

Източник: 168chasa.bg

Линк към статията

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре