Сега четете
Известна руска журналистка се кандидатира за президент

Известна руска журналистка се кандидатира за президент

Ксения СобчакИзвестната руска тв водеща и светска лъвица Ксения Собчак ще премери сили с действащия президент Владимир Путин на изборите за държавен глава през март догодина. 35-годишната журналистка сама обяви за решението си в писмо-обръщение, публикувано от в. „Ведомости“.

В него Собчак посочва, че за петте години, изминали от протестната вълна през 2012 г. в страната, нейните политически възгледи „окончателно са съзрели и тя вече е готова да ги заяви“. „Аз цял живот живея и работя в Русия и не ми е все едно каква ще стане моята страна. Аз отговорно се отнасям към всяко едно действие на общественото поприще и, осъзнавайки всички рискове, реших, че моето участие в изборите действително може да стане стъпка по пътя на толкова необходимите за страната преобразования“, пише тв водещата. Тя отбелязва, че въпреки „опитите на чиновниците да я компрометират и да я използват за свои цели, кандидатурата й може да бъде полезна и за опозицията, и за обществото“.

Пресата припомня, че Ксения е дъщеря на покойния вече близък съратник, учител и наставник на Путин Анатолий Собчак. През 1991 г. Собчак беше избран за кмет на Ленинград и по негово време градът си върна името Санкт Петербург. Той е и един от авторите на конституцията на постсъветска Русия. През 90-те години на миналия век Собчак взе в екипа си Путин и от този момент политическата кариера на действащия президент тръгна нагоре. Днес държавният глава споделя, че за него Анатолий Собчак е бил „не само началник, но учител и добър приятел“. По ирония на съдбата днес Путин ще мери сили на изборите с друг член на фамилията Собчак – с Ксения, която той познава от малка. Преди време дори плъзнаха слухове, че президентът е кръстник на журналистката, но тя отрече тези твърдения. Самата тв водеща призна, че Путин е одобрил решението й да се бори за поста в Кремъл. „При последната ни среща той каза, че всеки човек има право да взема свои решения и да носи отговорност за тях“, сподели журналистката, цитирана от тв канала „Дъжд“.

Тя дори останала с впечатлението, че на президента се е харесала готовността на Собчак да се яви на изборите.Самата Ксения стана известна преди години като водеща на реалити шоуто „Дом 2“, където участниците търсят и намират своята любов. След като напусна предаването, Собчак реши коренно да промени имиджа си на телевизионна „сватосница“ и рязко обърна професионалния си курс към сериозната журналистика.

През 2011 г. тя за първи път участва в протестите срещу действащата власт, а по-късно бе избрана за член на Координационния съвет на опозицията. Ксения е омъжена и има син. Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Известната руска телевизионна звезда Ксения Собчак заяви днес, че ще се кандидатира за президент на изборите през март догодина, предадоха руските медии и световните агенции. Известната водеща е дъщеря на Анатолий Собчак, покойния кмет на Санкт Петербург през 90-те години, под чието крило започва политическата кариера на президента Владимир Путин. През 2011 и 2012 г. тя се присъедини към протестите срещу Кремъл в Москва, но не отправи критики към Путин.
Междувременно Генадий Зюганов призова руснаците да не избират за президент на страната посмешището Ксения Собчак.

Заявлението на 35-годишната руска журналистка Ксения Собчак, че планира да се кандидатира на президентските избори в Русия през 2018 година разбуни духовете, както сред политическия елит на страната, така и сред обществеността. Някои вече са изказали поддръжка за „политическите амбиции“ на светската лъвица, но други откровено са се възмутили от новината. Сред последните е лидера на руските комунисти Генади Зюганов, пише изданието „Московский комсомолец“.

Вижте и

Лидерът на Комунистическата партия на Русия се е отзовал скептично за заявлението на телевизионната водеща Ксения Собчак, относно намеренията ѝ да участва в президентската надпревара през 2018 година.

„Отнасям се към страната и нейните жители, към избирателите и самите избори много сериозно. Да се превръща това в трагикомедия е безсмислено… Ксюша… нарече нашата страна и народ генетична измет. Трудно ми е да си представя, че е възможно да се кандидатираш след подобни изявления“, заяви Зюганов.

Лидерът на комунистите има предвид едно от интервютата на Собчак, което тя е дала през 2010 година. Тогава тя е изказала мнение, че редица събития през XX век са направили Русия „страна на генетическа измет“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре