Сега четете
Защо взривиха най-известната разследваща журналистка в Малта?

Защо взривиха най-известната разследваща журналистка в Малта?

Дафне Каруана ГалицияНапрежение в Малта след дръзкото убийство на най-известната разследваща журналистка там. 53-годишната Дафне Каруана Галиция беше убита с бомба, поставена под колата й. В блога си тя пишеше за корупция във властта. Половин час преди смъртта си Дафне е публикувала пост, в който началникът на кабинета на премиера е обвинен в корупция.

Синът на малтийската журналистка обвини министър-председателя на страната Джоузеф Мускат, че е замесен в жестокото убийство. Матю Каруана Галиция, който също е журналист и работи с Панамските досиета, каза, че майка му е била убита, защото си е вършила работата и разследвала корупцията.

Взривиха малтийска журналистка, разследвала Панамските документи
В емоционален текст във Facebook синът обвини Мускат, че е напълнил кабинета си с мошеници и е създал култура на безнаказаност, превърнала Малта в „остров на мафията”.

Майка му беше ветеран в професията, която веднъж описаха като „жената Уикилийкс”. Тя използваше популярния си блог, за да прави поредица от подробни разработки за корупцията във вътрешния кръг на Мускат, някои основани на изтекли от Панамските досиета документи. Убийството й предизвика скръб на целия остров с 430 000 население, а хиляди излязоха на шествие със свещи в нейна памет в столицата Валета.

Мускат от своя страна описа убийството като „варварско“ и обеща да изправи виновниците пред правосъдието. Това обещание беше отхвърлено от сина на жертвата, който каза, че дори един от полицаите, включен в разследването на убийството, онлайн изразил радостта си от смъртта на майка му.

Вижте и

Основателят на „Уикилийкс” Джулиан Асанж дава 20 000 евро награда на всеки, който даде информация за нападението, така че отговорните за него да бъдат осъдени.

САЩ осъдиха убийството на Дафне Галиция и заявиха, че ФБР е откликнало на искането на малтийските власти да помогне в разследването на бомбения атентат срещу нея. Говорителката на Държавния департамент заяви, че САЩ осъждат „възможно най-категорично ужасния акт на насилие, извършен срещу“ Галиция. Американската страна окачестви убийството като „долно нападение“ срещу репортер, посветил се на борбата с корупцията.
Нова телевизия, „Здравей, България“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре