Сега четете
Защо копчетата на мъжките ризи са на различна страна от тези на женските

Защо копчетата на мъжките ризи са на различна страна от тези на женските

kopcheta-758x569Ако носите мъжка риза, копчетата ѝ обикновено са от дясната страна. При женските ризи те по принцип са отляво. Същото се отнася за закопчаването на сакото. реклама Защо копчетата при двата пола са от различни страни? Никой не е напълно сигурен. Много историци смятат, че причината копчетата при мъжете да са от дясната страна е, че в миналото облеклото е включвало и оръжие. Според Клои Шапен, моден историк с докторат по темата в Харвард, стилът води началото си от войската. Ако носите оръжие, скрито в ризата си, по-лесно е да го достигнете с водещата си ръка. Така че, ако копчетата са отдясно, теоретично можете да плъзнете дясната си ръка в ризата или сакото си по-лесно.

Преди широкото разпространение на оръжията в Европа обаче причината била по-различна. Според някои учени тя е свързана с начина, по който мъжете са вадели мечовете си. „Мечът на джентълмена винаги е отляво, за да може да бъде издърпан с дясната ръка. Ако сакото е закопчано дясно върху ляво, дръжката на меча може да се закачи в отвора на сакото, докато мъжът изтегля оръжието си, така че всеки сериозен оръженосец ще предпочете дреха, която се закопчава ляво върху дясно.

Като белег на мъжките дрехи, тази традиция се е прехвърлила и върху други елементи от мъжкия гардероб.“, казва Пол Кийрс, автор на книгата „Гардеробът на джентълмена“. Но защо тогава женското закопчаване е отляво? Според Мелани Мур, основател на моден бранд, причината се корени в изобретяването на копчетата през 13 век, когато жените, които можели да си позволят да носят дрехи с копчета, не се закопчавали сами.

„Богатите жени не са се обличали сами, правели са го камериерките им. Тъй като повечето хора са десничари, за камериерките е било по-лесно да закопчават копчетата по този начин.“ Това е най-разпространената теория, но има и други.

Вижте и

Като например, че жените са държали бебетата си с лявата ръка, а с дясната са разкопчавали копчетата си за кърмене. Друга теория обяснява, че е било модерно богатите жени да яздят, седнали странично на седлото. С копчетата отляво дрехата била по-добре защитена от проникване на студен въздух по време на езда. Разбира се, няма реална причина съвременните компании за дрехи да продължават да спазват тези традиции и да слагат копчетата от различни страни, но те все пак го правят.

Източник: Insider: https://novavarna.net

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре