Сега четете
Малка молекула предотвратява кариеса

Малка молекула предотвратява кариеса

Human tooth with caries, hole and tools. Dental searching concep
Human tooth with caries, hole and tools.

Учени от Университета на Апабама в Бирмингам създадоха малка молекула, която предотвратява появата или възпрепятства развитието на зъбни кариеси при предклиничен модел. Този инхибитор блокира функцията на ключов ензим за вирулентност при орални бактерии, което неутрализира патогенното им действие.

В присъствието на тази молекула, наречена от изследователите #G43, Streptococcus mutans, основният бактериален причинител на зъбния кариес, не е в състояние да образува защитния лепкав биофилм, който му позволява да се залепва за повърхността на зъбите, където изяжда зъбния емайл, произвеждайки млечна киселина. Това избирателно потискане на лепкавия биофилм действа конкретно срещу S. mutans и инхибиторът рязко намалявал кариесите при плъхове, хранени с кариогенна (стимулираща появата на кариес) диета.

„Нашето съединение е небактерицидно и лесно за синтезиране, проявява много мощна ефективност инвиво – обясняват изследователите в доклада си в сп. Scientific Reports. – То е отличен кандидат за разработването на лекарства, които предотвратяват и лекуват зъбния кариес.“ Около 2,3 млрд. души в света имат кариеси на постоянните си зъби, сочи проучването за глобалното бреме на болестите от 2015 г.

Сега използваните практики за профилактика като води за уста и четкане на зъбите безразборно отстраняват оралните бактерии с физически и химически средства и имат ограничен успех. Кариес идва от латинската дума за гниене.

„Ако имаме нещо, което да може избирателно да отнема способността на бактериите да образуват биофилми, това би бил огромен напредък“, казва Саданандан Велу, доцент по химия и водещ автор на изследването.

Вижте и
Румен Радев

 

източник: Лечител

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре