Сега четете
Кой предложи да се печатат черно-бели учебници? Има ли опит да разделят децата на бедни и богати?

Кой предложи да се печатат черно-бели учебници? Има ли опит да разделят децата на бедни и богати?

 „Внесли сме проекта п21150450_819924414848989_3899937360541346224_nо процедура, проектите бяха одобрени от експерти и учители – внесли сме и черно-бял, и цветен проект. Ситуацията, в която днес се намираме и разговорът, който водим, е абсурден – впускаме се в интерпретации, които не са правилни”, коментира в студиото на bTV Кина Андреева от издателство „Просвета” твърденията, че черно-белите учебници дискриминират учениците, като ги делят на „бедни” и „богати”.

„Възможността избор не е дискриминация”, подчерта тя.

„/С тези разговори/ отменихме две добри новини – едната е, че черно-белите учебници са по-евтини и по-леки. Освен това черно-белият печат се прави върху рециклирана хартия – това не е маловажно. И второ – всеки, който си купи черно-белия вариант, ще получи електронен учебник, пълноцветен – щяхме да обявим това”, заяви Андреева. 

По думите ѝ издателството още не е решило дали ще спре черно-белите учебници, но обсъжда това.

Според Мариана Христова, родител, черно-белите учебници са определено са дискриминативни, осен това цената им е по-висока, отколкото би трябвало.

Разликата в цената е около 3-4 лв., т.е. около 30%, докато по нейните думи разликата в цената на черно-белия и цветния печат е 1 към 3, а не 1/3. Освен това едно ксерокопие излизало доста по-евтино.

Проблемът не е в това дали учебниците ще са черно-бели или цветни, важно а съдържанието им – то трябва да е бъде адекватно, смята Деница Такева-Германова, друг родител, който коментира темата в студиото на bTV.

Това е една хубава новина, поднесена по „жълт” начин, беше нейната оценка за обявяването на черно-белите проекти за учебници.

Според нея най-важна е фигурата на учителя и трябва да инвестираме именно в учители.

Вижте и

Тезата ѝ беше подкрепена и от Емил Джасим, учител и образователен експерт, според когото всяка година в началото на септември водим един и същ разговор и говорим за учебници.

Може ли някой да учи без учител, постави въпрос той и сравни спора за печата на учебниците с подобен, свързан с цвета на дръжката на мотиката на един земеделец – все пак учебникът е само инструмент, беше неговата теза.

bTV, „Тази сутрин“

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре