Сега четете
„Панорама“ против да са през уикенда: Нелогично е

„Панорама“ против да са през уикенда: Нелогично е

Bojko-VasilevПлановете на новия генерален директор на БНТ за изместване на „Панорама“ през уикенда срещат съпротива от екипа на предаването. Журналистите, които от години работят по формата, смятат, че излъчването му в други ден и час е „необосновано и нелогично от съдържателна и зрителска гледна точка“, разбираме от позиция, разпространена във „Фейсбук“.

Както е известно, премесването на „Панорама“, която от двайсет години е в петък вечер, през уикенда бе изложено като идея от Константин Каменаров при изслушването му пред СЕМ. Впоследствие той бе и избран за генерален директор.

Но от екипа на предаването са против – заявяват, че са готови да участват във всякакви дебати за бъдещето на „Панорама“ и че вярват в професионалното им, задълбочено и публично водене. Категорични са обаче, че са против евентуалното преместване на формата – и посочват, че имат поне десет аргумента за това, а не могат да се сетят за нито един „за“.

„С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания –заявява се в позицията. – Постигнахме много висока гледаемост: „Панорама“, въпреки че е сериозно публицистично предаване, носи един от най-високите рейтинги на БНТ, често най-високия в петъчния ден и във вечерния делничен слот. Така „Панорама“ затваря деловата седмица и освобождава уикенда за други формати, които също са се доказали и утвърдили. Отзвукът от нея влияе върху съботата, неделята и началото на следващата седмица, като изпреварва другите коментарни предавания.“

От екипа са убедени, че „ефектът и целта на промяната са неясни и съмнителни“, както и че „такова местене ще ощети БНТ“.

Предлагаме ви пълния текст на позицията на екипа на „Панорама“.

Екипът на „Панорама“ е готов да участва във всякакви дебати за бъдещето на предаването. Вярваме, че те ще се водят професионално, задълбочено и публично- както вътре, така и вън от БНТ. Така приляга на една истинска обществена телевизия, ангажирана с едно от най-важните й предавания. При това разговорът има нужда от аргументи. Всичко друго би приличало на лично отношение или преднамереност.

Разбира се, ние имаме мнение и по въпроса дали „Панорама“ трябва да се мести в друг ден и час. Категорично сме „против“. При това имаме поне десет аргумента „против“ – и не можем да се сетим дори един „за“.

„Панорама“ се излъчва в петък вечер от точно 20 (двадесет) години, последните 17 от които – в конкурентна среда, в ожесточена битка за вечерния праймтайм.

С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания. Постигнахме много висока гледаемост: „Панорама“, въпреки че е сериозно публицистично предаване, носи един от най-високите рейтинги на БНТ, често най-високия в петъчния ден и във вечерния делничен слот. Така „Панорама“ затваря деловата седмица и освобождава уикенда за други формати, които също са се доказали и утвърдили. Отзвукът от нея влияе върху съботата, неделята и началото на следващата седмица, като изпреварва другите коментарни предавания.

Сегашният формат на „Панорама“ (уникален за българския телевизионен ефир, признат и в чужбина), в който гостите могат да се репликират взаимно, и който комбинира интервюто с дискусията и репортажа, е създаден специално за делничната вечер. Там всичко става бързо, динамично, разнообразно, разчитайки на активната аудитория.

Вижте и

Всичко това е заслуга на традицията, но основно на сегашния екип на предаването, който с известни промени прави „Панорама“ от есента на 2000 година. БНТ ни се е доверявала и за редица допълнителни проекти и документални филми, които успешно сме осъществявали през годините. Затова се чудим защо промените в БНТ трябва да започнат тъкмо от „Панорама“.

Въз основа на опита си сме твърдо убедени, че местенето на „Панорама“ е необосновано и нелогично от съдържателна и зрителска гледна точка. Ефектът и целта на промяната са неясни и съмнителни, още повече, че формулата доказано работи. Едно такова местене ще ощети БНТ. Не вярваме, че това може да бъде цел на което и да е ръководство на Националната телевизия.

Още по темата:

Бойко Василев: В „Панорама” нищо не може да се нагласи

Книга за Панорама от Иван Гарелов, Човекът Панорама

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре