Сега четете
Гарелов: БНТ да влезе в пряка конкуренция с търговските медии

Гарелов: БНТ да влезе в пряка конкуренция с търговските медии

ivan-garelov-432790-810x0Българската национална телевизия трябва да влезе в пряка конкуренция с двете търговски телевизии – бТВ и НТВ. Това заяви Иван Гарелов по време на изслушването пред Съвета за електронни медии днес. Той е първият от тримата кандидати, които събеседват днес със Съвета в последния ден от конкурса.

„Време е БНТ да влезе в пряка конкуренция с частните телевизии и да премести централната емисия „По света и у нас“ от 20.00 часа в 19.00″, предложи заяви Иван Гарелов по време на изслушването си за генерален директор на БНТ пред Съвета за електронни медии. Защо?

Според Гарелов новините на БНТ1 са най-добрите, най-смислените и най-подредените сред всички телевизии. В същото време обаче не са предпочитани от зрителите за сметка на другите две национални телевизии (БТВ и Нова ТВ). „Новините не са филм. Ако си ги чул веднъж, трябва да си маниак, за да ги гледаш и слушаш пак“, каза журналистът.

Гарелов обясни, че преди 17 години упоритостта на ръководството на БНТ да запази часа на новините в 20.00 ч. е била заради навика на зрителите. През годините нещата се променят и в момента според него БНТ може да влезе в пряка конкуренция с частните канали и това няма да й навреди.

Кандидатът за генерален директор на обществената медия псподели още, че има по-глобални виждания за развитието на телевизията, а основна му цел е БНТ да стане силна обществена медия и затова е оглавил концепцията си „БНТ – Рестарт“.

Пред комисията на СЕМ Гарелов заяви, че е започнал професионалния си път като репортер в БНТ, след това е водещ на предаването „Панорама“, има опит и от търговските телевизии, видял е как функционират, издал е три книги, а БНТ е един достоен завършек на неговия професионален път.

Основна цел на Иван Гарелов е БНТ да стане силна обществена медия като смята, че трябва да извади от анонимност българските зрители. Цитирайки международно проучване, Гарелов заяви, че обществените телевизии в Европа възвръщат своите позиции, БНТ също.

Сред предложенията му са БНТ 1 да бъде основно с информационно-публистична насоченост, БНТ 2 да е насочен към културата като се привлича най-трудна по думите му аудитория – образованите хора, които имат конкретни търсения и очаквания. Регионалните канали трябва да възстановят своите канали. Според него БТН Свят трябва да бъде модерна витрина, която да представя туристическите възможности на България, а БНТ HD да се развива като спортен и малдежки канал.

Вижте и

По думите на Гарелов финансирането трябва да бъде на база процент от БВП, защото според него така медията ще бъде максимално независима.

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре