Саудитски инвеститор придоби сериозен дял от британския Independent

saudi-flag-700xСаудитският инвеститор Мохамед Абулджадайел е придобил между 25 и 50% от Independent Digital News and Media, холдинга на Independent.

Говорител на бизнесмена заяви, че инвестицията ще „гарантира допълнителен стратегически растеж“ на Independent, който през миналата година спря да излиза на хартия и премина изцяло онлайн. Не е ясно дали Абулджадайел е закупил дял на друг акционер или нови акции, издадени от компанията собственик, пише The Guardian.

С покупката си Абулджадайел става третият голям инвеститор в Independent наред с Евгени Лебедев (собственик на ESI Media, към която принадлежи Independent) и Джъстин Биам Шоу (председател на ESI Media).

Въпреки че вероятно ще подобри значително финансовото състояние на Independent, сделката е изключително спорна заради привидната несъвместимост между прогресивния характер на изданието и продължаващите нарушения на човешки права в Саудитска Арабия. Особено притеснително е, че в страната продължава да се използва смъртното наказание, а има и сериозни съмнения за измъчвания на затворници.

От ръкодовството на Independent са категорични, че влизането на Абулджадайел в компанията няма да окаже никакво влияние върху редакторската политика на медията. Според ръководството „редакторската независимост на The Independent е формално защитена с ново споразумение между акционерите“.

В имейл до екипа на Independent редакторът Кристиян Броутън пише, че изданието „ще остане напълно независимо от […] акционери и бизнес интереси“. Броутън добавя, че е получил „железни, недвусмислени гаранции“, че Independent ще може да отразява събитията в Саудитска Арабия по начина, по който е правил досега. „Ще продължим да разкриваме несправедливости и злоупотреби навсякъде по света, където откриваме такива“, пише още Броутън.

Коментирайте първи тази публикация на "Саудитски инвеститор придоби сериозен дял от британския Independent"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*