Организират втори Международен пленер по живопис в село Устина

VILLA-YUSTINA-VISITPLOVDIV
За втора поредна година творци от България и чужбина, носещи „МИЛ“ в своите имена, се събират в с. Устина за ежегоден Благотворителен Пленер по живопис.

Хората на изкуството пристигат във Винарска изба „Вила Юстина“ по покана на собственика и инж. Милко Цветков, където ще творят 5 дни (от 14-ти до 18-ти август) сред лозовите масиви на избата, вдъхновени от красивата природа на Родопи Планина.

Идеята да събере заедно хора, чиито съдби са под закодираната сила на стария корен „МИЛ“, за първи път хрумва на поета Милко Христов. През 2014 г. той събира в алманаха
„Made in Mil&Co“ стихове от 14 поети „Мил-ковци” от България, Сърбия и Хърватска. През 2016 година творците „адаши“ се събраха за пилотното издание на пленера „Made in Mil&Co” с ясната цел да сътворят творби, които да бъдат продадени за благотворителни каузи.

Включиха се 11 творци от България, Сърбия и Хърватска, а 5 художника взеха задочно учaстие, изпращайки своите картини за каузата. Създадени бяха 33 картини, 14 от които бяха продадени по време на Благотворителна разпродажба “Бъди МИЛ“, организирана съвместно с Фондация „Заедно“. Картините бяха изложени в „Къщата на Етносите“ в Пловдив по време на „Дефиле на младото вино“!

Събраните средства бяха предоставени на 6-месечната Александра, 4- годишния Емил и 4-годишния Кристиян, чиито лечения са отказани от Център „Фонд за лечение на деца“.

В тазгодишното издание ще вземат участие MILICA ROGANOVIC – Beba, Милена Виданович – Меме и Milivoj Kostic от Сърбия, Милан Стоянов от Македония, Милко Христов от Лом, Милко Тодоров от Троян, Милчо Костадинов от Бургас, Милка Венева и Людмила Поптошева от София, Милен Иванчев от Враца, Милко Матеев и Милен Маринов от Варна, Михаела Петрова от Самоков. Дистанционно ще вземат участия Цветомила Христова, Милко Добрев и Милена Велчева.

Специални гости на събитието ще бъдат Иля Велчев и Мариус Донкин.

Благотворителната разпродажба на картините от Пленер „Made in Mil&Co 2017” ще бъде организирана през есента на 2017.

 

източник: dariknews.bg

Коментирайте първи тази публикация на "Организират втори Международен пленер по живопис в село Устина"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*