От днес сме в Богородичните пости

chushki_sas_sosОт днес започват Богородичните пости, установени в чест и прослава на Божията майка.

Постите продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение Богородично на 15 август. На Преображение Господне, 6 август, се разрешава риба. Богородичните пости са едни от четирите „големи“ поста: Велик пост, Петрови пости, Богородични пости и Коледни пости.

Трапезата е скромна, постна, а и иначе не е могло да бъде, тъй като августовските горещини карат всекиго да предпочете зеленчукова и плодова храна.

Църквата вярва, че няма никъде останки на Пресвета Богородица и че костите й не са в земята. Дори не нарича смъртта й „смърт“, а сън – Успение, защото тя първа измежду хората постигна обожание, като бе въздигната от Господа.

Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна (сухоежбина). Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гостби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, се консумира риба.

На 1 август, когато се отбелязват седемте мъченици братя Макавеи, се гадае за времето — първият ден е за септември, вторият — за октомври и т.н. Какъвто се случи денят — слънчев, студен, дъждовен — такъв ще е нареченият на него месец.

На самия им ден зетьовете ходят на гости, за да почетат тъста си, да похапнат бабина пита, да пийнат дядово винце.

Коментирайте първи тази публикация на "От днес сме в Богородичните пости"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*