ГОРЕЩО

180 години от рождението на Васил Левски

levski1Днес се навършват 180 години от рождението на Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя – Христо и Петър, и две сестри – Ана и Марийка.

Васил Левски е известен още с прозвищата си Дякона, Апостола и се счита за идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост получава името Левски (според легендата е направил „лъвски“ скок по време на военни упражнения в Сърбия).

Годишнината ще бъде отбелязана с различни прояви в цялата страна.

Община Благоевград ще отбележи годишнината с тържествен ритуал по полага на цветя пред бюст-паметника на революционера. Жители и гости на Благоевград ще могат да отдадат чест и да се преклонят пред героизма на Левски днес от 10:00 часа на площад „Васил Левски”. В 10:30 часа ще започне рецитал в Регионална библиотека ‚Димитър Талев“- Благоевград, посветен на Дякона.

За 11-та поредна година паметта на Васил Левски ще бъде почетена и  с  организиране на състезание по дълъг скок под мотото „Достойни за името на Апостола“. Организатори на инициативата са община Благоевград  и Лекоатлетически клуб „Джордан“. Състезанието ще се проведе от 10.00 часа на спортен комплекс „Пирин“.  Записване за участие се провежда на място, без възрастови ограничения.

В деня, отбелязващ рождението на Васил Левски жители и гости на града ще могат да  видят  подредена изложба в чест на Дякона в залата на Регионален исторически музей- Благоевград, която ще бъде открита в 11:30 часа. 

По повод 180-та годишнина от рождението на Васил Левски, Община Сандански превърна в реалност една дългогодишна мечта на поколенията в курортния град да бъде издигнат паметник на великия българин. С редица благотворителни инициативи реализацията на една дългогодишна идея вече е факт. Днес от 19:30 часа, пред сградата на Градски съд  Сандански, под короната на многовековния чинар ще бъде официално открит паметникът на Апостола на българската свобода.

Коментирайте първи тази публикация на "180 години от рождението на Васил Левски"

Оставете коментар

Имейлът ви няма да бъде публикуван.


*