Сега четете
Томас Гремингер е новият генерален секретар на ОССЕ

Томас Гремингер е новият генерален секретар на ОССЕ

3ba27cdb92370a9f1d46e5bfed36816dШвейцарският дипломат Томас Гремингер бе избран за генерален секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предадe ДПА. След бурни обсъждания, компромисът бе договорен днес на срещата на външните министри на ОССЕ в малкото австрийско градче Мауербах недалече от Виена. Решението трябва да получи формално одобрение в близките дни.

Италианският дипломат Ламберто Дзаниер заемаше поста генерален секретар до изтичането на мандата му миналия месец, но страните от 57-членната регионална организация дълго време не успяваха да се споразумеят за негов приемник.

Външните министри номинираха и други трима ръководители на независими институции към ОССЕ. Бившата външна министърка на Исландия Ингибьорг Солрун Гисладотир ще оглави Бюрото за демократични избори и права на човека. Бившият френски държавен министър по европейските въпроси и бивш лидер на Френската социалистическа партия Арлем Дезир ще бъде представител по свободата на медиите, а досегашният генерален секретар на ОССЕ Ламберто Дзаниер ще бъде върховен комисар по националните малцинства.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре