Сега четете
Вековните гори в „Централен Балкан“ вече в списъка на ЮНЕСКО

Вековните гори в „Централен Балкан“ вече в списъка на ЮНЕСКО

Комитетът за световно наследство на ЮНЕСКО одобри на 41-ата си сесия в Краков, Полша разширение на обекта на световното наследство „Старите и вековни букови гори на Карпатите и други региони в Европа“. Той включва 77 компонента, разположени на територията на 12 европейски държави.

България участва в номинацията с най-представителните букови гори в 9-те резервата, разположени на територията на Национален парк „Централен Балкан“ „Боатин“, „Царичина“, „Козя стена“, „Стенето“, „Соколна“, „Пеещи скали“, „Стара река“, „Джендема“ и „Северен Джендем“, които вече са в списъка на ЮНЕСКО.

Разширеният сериен обект отговаря на критерия за образци на продължаващи екологични и биологични процеси в развитието на екосистемите и цели опазването на най-представителните вековни букови гори в Европа. Той представлява изключителен пример за незасегнати, комплексни гори в умерения пояс, които демонстрират разпространението на европейския бук от последната ледникова епоха до днес. Уникално за обекта е и големия брой участващи държави – прецедент в историята на Конвенцията за световно наследство.

България, Австрия, Албания, Белгия, Румъния, Словения, Испания, Италия и Хърватска участваха в съвместната номинация за разширение на Серийния европейски обект на световното наследство „Вековните букови гори на Карпатите и старите букови гори на Германия“, разположен на територията на Словакия,Украйна и Германия. Включването на България в европейския сериен обект на световно наследство на ЮНЕСКО е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване.

Решението за участие на България в серийния обект беше взето след допитване до заинтересованите институции на регионално и местно, в чийто териториален обхват попадат въпросните резервати.С обявяването на буковите гори в Национален парк „Централен Балкан“ за част от обекта на световното наследство не се налагат допълнителни режими и ограничения, тъй като те и сега са в територии с най-строг режим на опазване.

Новият обект представлява разширение на вече съществуващ обект на ЮНЕСКО, обхващащ вековни букови масиви в Карпатите, на територията на Словакия и Украйна и стари букови гори в Германия.

Буковите гори в парка са разположени върху 29 000 ха (или 290 кв. км.) и са сред най-обширните естествени букови масиви в Европа. Характерно за тях е, че са изцяло с естествен произход и със съхранен естествен облик. Над три четвърти от тях са на възраст над 100 години. 150-годишните букови гори заемат повече от 14 хил. ха, а на отделни места съществуват жизнени гори на възраст над 240 години. Много от естествени гори спадат към категорията на „девствените“ гори, което означава, че на практика хората не са се намесвали в тяхното развитие.

Защитата на горите на територията на Парка започва още в средата на миналия век с включването им в резервати, първият от които e“Боатин“, обявен през 1948г. Най- представителните букови гори на територията на националния парк с площ от около 11 000 ха, са предложени за обект на ЮНЕСКО.

Вижте и

Новият защитен обект е изключителен пример за незасегнати гори от европейския бук от последната ледникова епоха до днес. Това е поредно признание за уникалността на българската природа и традициите в нейното опазване.

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре