Сега четете
„Музикаутор“ и БНР все още не са сключили договор

„Музикаутор“ и БНР все още не са сключили договор

Българското национално радио (БНР) и сдружението за колективно управление на авторските права в музиката “Музикаутор” все още не са сключили договор, обявиха от сдружението.

?????????????????????????????????????????????????????????
?

По думите на изпълнителния му директор Иван Димитров двете страни са в процес на изчистване на детайли по договора, като е останала една спорна точка, която се обсъжда.

Същевременно обаче, откакто двете страни постигнаха споразумение през февруари, радиото ползва авторски произведения, за които все още не е заплатило. От “Музикаутор” твърдят, че договорът, който предстои да бъде сключен, обхваща цялата година, така че ще се търсят компенсации за досега излъчената музика.

Димитров уточни още, че въпросните договори се сключват предварително, но в случая двете страни бяха въвлечени в публичен спор, който забави процедурата.

Изпълнителният директор на “Музикаутор” разкри още, че няма фиксиран срок за финализиране на договора, но преговорите са към своя край.

От радиото са пожелали новият договор да не е за 5, а за 3 години, защото мандатът на ръководството му е 3 години, уточни още Иван Димитров.

“От създаването на Закона за радиото и телевизията през 1998 г. досега преговорите между двете страни никога не са били лесни. Крайният резултат обаче трябва да е спазването на закона”, коментира Анета Милкова, член на УС на Българската национална телевизия.

Вижте и

Този път обаче спорът не се реши лесно. Страните влязоха в конфликт за дължимата такса за публично изпълнение на авторски произведения от страна на БНР. “Музикаутор” поиска тройно увеличение на сумата, дължима от радиото. Но обществената медия заяви, че е готова да предложи 20% увеличение заради непроменения размер на субсидията ѝ за тази година. В резултат от всичко това от “Музикаутор” наложиха забрана в началото на тази година, която означаваше, че радиото може да пуска само музика с изтекли и преотстъпени права.

 

източник: investor.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре