Сега четете
Избраха ректор на Софийската духовна семинария

Избраха ректор на Софийската духовна семинария

 

На заседанията миналата седмица Св. Синод на БПЦ е избрал ректор на Софийската духовна семинария. Това ще е игуменът на Дивотинския манастир архимандрит Пахомий. Той ще смени досегашния изпълняващ длъжността Димитър Костадинов. Новият ректор ще бъде въдворен в най-скоро време и той ще организира завършването на семинаристите от випуск 2017 в края на месец юни.

Няколко години продължава кризата в ръководството на Софийската семинария, за която не можеше да бъде намерен ректор. Нещата станаха още по-сериозни сега, когато се оказа, че от новата учебна година и двете духовни семинарии – в София и Пловдив, няма да получават държавно финансиране. Това е заради изискване в Закона за предучилищното и училищно образование, което определя, че духовните училища – християнски и мюсюлмански, се издържат изцяло от съответното вероизповедание. На тази сесия на Синода архиереите са взели решение да се срещнат с премиера Бойко Борисов, за да поискат промени в законодателството. Митрополитите Ловчански Гавриил и Неврокопски Серафим са избрани да водят преговорите с правителството и парламента по този въпрос.

Според експерти в образованието, въпросът с духовните училища е от областта на националната сигурност. Когато те се финансират от държавата, тя може да контролира учебното съдържание и начина на преподаване в тях. Когато обаче те получават средства само от изповеданията, не е ясно откъде идват парите и какво и как се преподава. Експертите визират по-специално мюсюлманските духовни училища, които в момента получават средства отвън и за Министерството не ясно какво точно се случва в тях. От друга страна, финансирането от държавата на всички духовни училища – християнски и мюсюлмански, ще е знак за отговорността ѝ към образованието на бъдещите духовници от двете най-големи вероизповедания у нас. Според експертите поддръжката на духовните училища ще е незначително перо в бюджета на МОН и тук не може да става въпрос за недостиг на средства, а на политическа воля.В същото време до началото на новата учебна година остават три месеца, през които проблемът с финансирането на семинариите трябва да се реши, иначе от септември Св. Синод ще трябва да поеме пълната издръжка на двете училища. Досега семинариите получаваха пълно финансиране от Министерството на образованието, като пансионът в София е на издръжка на Рилския манастир, а този в Пловдив – на Бачковската св. обител.Справка: Архим. Пахомий е роден в София през 1978 г. На 23 юни 2002 г. е постриган за монах в Дивотниския манастир. Същата година на 12 октомври е ръкоположен за йеродякон от тогавашния софийски викарий Знеполски епископ Николай. Следващия месец в старинния столичен храм „Св. Петка” е ръкоположен за йеромонах. От 2002 г. е игумен на Дивотинската св. обител.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре