Сега четете
Двама от „Наглите“ искат свобода, говори Слави Ангелов

Двама от „Наглите“ искат свобода, говори Слави Ангелов

slavi1Ивайло Евтимов и Любомир Димитров, част от групата на „Наглите”, правили опити от месеци да излязат от затвора.

„Преди седем месеца получих информация, че се прави опит Ивайло Ефтимов–Йожи да излезе предсрочно, да бъде пуснат под „домашен отпуск”. Тогава пуснах имейл до Правосъдното министерство и имам отговор от тях, че няма никакви правни основания, нито някакви правила, които да позволяват това нещо да се случи. От същия източник преди около 2 седмици получих информация, че се готви освобождаването му”. Това заяви в предаването „Здравей, България” криминалният журналист Слави Ангелов.

Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца са осъдени за 12 отвличания. Двамата бяха арестувани от полицията през декември 2009 г. И бяха осъдени. Присъдите – 130 години затвор за Ивайло Евтимов и 76 за Любомир Димитров. В България обаче наказанията не се събират, а се излежава само най-тежкото. Така, вместо век зад решетките, Йожи получи 18 години, а Гребеца  – 10.  А само след осем години зад решетките двамата искат да излязат на свобода и съдът каза „Да”.

Оказва се, че това става възможно след поправки в закона, за които двамата осъдени разбират веднага след като са публикувани в Държавен вестник.

„Депутатите в българския парламент обикновено са онези, които помагат на престъпния свят, правят техния живот възможно най-лек, а този на жертвите им – възможно най-тежък. В конкретния случай имаме поправка в Наказателния кодекс”, обясни Слави Ангелов.

По думите му причината за тази поправка да се случи е следната: ЕК дава препоръки, тъй като има много жалби на затворници в Страсбург, а те печелят делата срещу страната ни. Тези препоръки са свързани с това, че според осъдените държавата не им гарантира по най-добър начин възможностите да бъдат предсрочно освободени. Старият принцип е, че те пускат една жалба, която се разглежда от комисия в затвора. Тази комисия или я отхвърля, или я придвижва към съда. Новото сега е, че осъдените директно могат да пишат жалба до съда.

„Тази поправка влиза през февруари и още на 7 март Гребеца вече е отправил молба към съда. Имам усещането, че тези, които са писали поправката, са му писали и молбата до съда”, коментира Слави Ангелов.

Отвличанията съсипват много семейства, съсипват бизнеси, а парите, спечелени от тази дейност, липсват. 

„Парите са спрени да се търсят, когато делото влиза в съда. Със сигурност има някакви скрити пари”, обясни Ангелов.

Вижте и

По думите му въпреки поправките в закона Йожи няма как да излезе предсрочно, а решението на съда е незаконно.

„При Йожи има още един проблем – той получава две присъди. Едната е за отвличания – 18 години затвор. Втората е по едно старо дело в Несебър. Там получава четири години за грабеж. Това го поставя в условията на опасен рецидив, което го поставя в условията да е излежал не половината, а две трети от присъдата”, обясни Слави Ангелов.

„Гребеца разбира, че има промяна в закона и след едим месец си подава молбата, а месец по-късно съдът решава да го освободи. А при Йожи – това елементарно дело за един грабеж в Несебър – се влачи 10 години, след което присъдата му се комолира с тази за отвличанията и вместо да лежи 22 години, трябва да лежи 18, които няма да ги лежи”, обясни Ангелов.

Нова телевизия, „Здравей, България“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре