Сега четете
50 премиери на Пролетния базар на книгата

50 премиери на Пролетния базар на книгата

8d9271846180334c0224fa546e722342Днес, точно в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, започва най-голямото пролетно книжно изложение у нас – Пролетният базар на книгата. Любимото събитие и тази година ще представи повече от 100 български книгоиздатели и книготърговци на три етажа в НДК.

Официалното откриване е в 11.00 ч.

Огромни бели крила ще посрещнат посетителите. Въздушната инсталацията „Над духа бдим“ е окачена над статуята в централното фоайе и продължава по коридорите и фоайетата на НДК, където графитни рисунки маркират строителните зони около базара.

Азтор на въздушната инсталация е Беляна Бокова, а графитите са дело на група визуални артисти от SAT Gallery. Крилата са изработени от строителна мрежа, като в тях са вплетени бели страници. Творбата е посветена на онези, които са превърнали развитието на изкуствата и културата в своя кауза – на пазителите на духа.

В рамките на шестте дни на изложението на щандовете на издателствата, както и на сцената на културната програма ще се състоят близо 50 премиери на най-новите книжни заглавия у нас, а също четения и срещи с чуждестранни и български автори, сред които Александър Секулов, Антон Стайков, Бойка Асиова, РЗожана Апостолова, Владо Даверов, Владимир Попов, Георги Господинов, Димана Йорданова, Емил Андреев, Здравка Евтимова, Ивинела Самуилова, Йордан Велчев, Йорданка Белева, Константин Трендафилов, Милен Русков, Петър Чухов, Тони Николов и др.

Гости на официалното откриване ще бъдат и спортните феномени Стефка Костадинова и Валентин Йорданов, които също ще представят юбилейни албуми, посветени на спортните им върхове.

Сцената на културната програма ще бъде разположена в Мраморното фоайе (над централния вход на НДК). Програмата е съпътствана от изложбата „Под езика“ на Дамян Дамянов – мащабен проект, посветен на кирилската азбука

Графичният експеримент на художника, които е сред най-търсените автори на корици, започна през 2016 г. онлайн, но във второто си издание излиза извън мрежата и се пренася на хартия. След като изобразява нови 30 идеограми, Дамянов кани 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници, преподаватели и т.н., да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте „нарисувани“ думи.

Вижте и

„Няма да издавам предварително участниците, за да бъде по-интересно. Някои от тях познавате добре от телевизионния екран, от текстовете им в печатни и електронни издания, от творческата им работа или преподавателската им дейност. Други не са чак толкова популярни, а за трети ще чуете за пръв път“, повдига лекичко завесата художникът.

Официалното откриване на изложбата, „Под езика“ е на 24 май от 14.00 часа на сцената на Пролетния базар. По-рано тази година Дамян Дамянов бе отличен и с Национатната награда „Константин Константинов“ за принос в книгоиздаването за деца – в категория „Илюстратор“.

 

източник: Монитор

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре